YEMEK TATLI KURABİYE SALATA PASTA ÖRGÜ ELİŞİ HOBİ

hürriyet

24 Şubat 2015 Salı

SOĞUK ÇORBA




Aslında tam bir yaz çorbası,yazın yapmıştım yayınlamışım tarifini,
yaz aylarında içilecek çok güzel bir çorba ,tek başına bir öğün bence.


MALZEMELER

* 1 su bardağı aşurelik buğday
*1 su bardağı haşlanmış nohut
*1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
*1 çay bardağıhaşlanmış yeşil mercimek
* 1 kase süzme yoğurt

ÜZERİ İÇİN

*3-4  yemek kaşığı zeytinyağı
*kuru nane
*kekik
*tuz


HAZIRLANIŞI

Aşurelik buğdayları akşamdan soğuk suya atıp,bir taşım kaynatıp kapağını kapatın,sabaha kadar çiçek gibi açılacaklar ,tekrar kaynatmanıza gerek kalmayacak ama cinsine göre değişebilir,eğer açılmamışlarsa biraz kaynatın.
Ertesi gün tencereye buğday,nohut,fasulye ve mercimeği ekleyin tencereye,
yourdu biraz suyla çırparak açın,tenereye ekleyin suyunu ayarlayın,tuzunu atın,soğuk su kullanıyoruz.
üzeri için zeytinyağını biraz kızdırıp naneyi ekleyin rengini verince ,servis tabağına aldığınız çorbanın üzerine gezdirin,kekiğide serpin,çorbanız içilmeye hazır.


                 AFİYET OLSUN...
 

19 Şubat 2015 Perşembe

KÖFTELİ ERİŞTE ÇORBASI

 
Günlerdir blogda tarif paylaşamadım,içimden gelmedi bir türlü,
 Özgecan için çok üzüldüm,sadece Özgecan değil şiddete,tacize uğrayan tüm kadınlar ve insanlar içinde üzüldüm.
Adalete güvenimiz kalmadı ama Allah'ın adaletinden kaçamazlar,Rabbim onlarında aynı acıları çekmesini sağlasın ,insan olrak,bir anne olarak tek dileğim bu.
Ailesine başsağlığı diliyorum,Rabbim sabır versin ,ben düşündükçe kahroluyorum anne babası ne halde şu anda tahmin bile edemiyorum.
 
 
 
 
Bugünkü tarifim köfteli erişte çorbası,günümde yapmıştım çok beğenildi,mutlaka deneyin derim çok lezzetli bir çorba.





MALZEMELER
*200gr. kıyma
*1çay kaşığı karabiber,
*biraz kuru nane ve kekik
*tuz



*1 su bardağı erişte


TERBİYESİ İÇİN

*1 yumurtanın sarısı (akını köftenin içine ekleyebilirsiniz)
*1 yemek kaşığı (silme) un
*yarım su bardağı yoğurt
*1 parça limon tuzu


ÜZERİNE
2-3 yemek kaşığı zeytin yağı,1 tatlı kaşığı kuru nane

HAZIRLANIŞI

Köfte malzemelerini karıştırıp yoğurun,çok küçük parçalar koparıp yuvarlayın,
yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip 180 derecede pişirin.

Tencereye 1lt. kaynamış koyup tuz atın,erişteyi ekleyin,biraz yumuşayınca köfteleri ekleyin,
bu arada terbiye malzemelerini çırpın ,kaynayan çorbanın suyundan sosa biraz ekleyip karştırarak
tencereye sosu ekleyin.Suyu az gelirse biraz daha kaynar su ekleyin,kısık ateşte 5 dk. daha kaynatıp altını kapatın.
Zeytin yağını tavaya alın naneyi ekleyip rengini verince altını kapatın, çorbanın üzerine gezdirin.

Ben servis esnasında foto çekemediğim için üzerindeki nane ve yağ dağılmış oldu biraz :)


              AFİYET OLSUN...

 

12 Şubat 2015 Perşembe

PORTAKALLI İRMİK TATLISI



Bu tatlı aslında arasına kakao konularak yapılıyor ama ben üzerine puding yapıyordum ,bu kez portakal sosu yaptım üzerine  çok güzel oldu,
iyiki tepside telefona çekmişim,misafirlerim için yapmıştım hemen bitti servis esnasında foto çekemedim :)

MALZEMELER

*1 lt.süt
*8 yemek kaşığı irmik
*8 yemek kaşığı toz şeker
*1 paket vanilya

 PORTAKAL SOSU

*3 su bardağı portakal suyu
*3 yemek kaşığı nişasta
*1 çay bardağı (ajda) toz şeker

HAZIRLANIŞI

İrmik ,şeker ve sütü bir tencerede karıştırıp sütü üzerine ekleyin,
orta ısıda ocakta sürekli karıştırarak pişirin,kaynamaya başlayınca vanilyayı ekleyin,
5dk. daha  kısık ateşte kaynatın.Islattığınız tepsiye karışımı dökün.

Portakal sosunun malzemelerinide bir tencerede karıştırın,orta ısıda sürekli karıştırarak pişirin,
kaynamaya başlayınca altını kısıp 5 dk. daha pişirin,irmik tatlısının üzerine dökün,üzerini streçle kapatıp buzdolabında 1-2 saat bekletip servis edebilirsiniz.

                        AFİYET OLSUN...


 

3 Şubat 2015 Salı

ŞAMBALİ TATLISI




Şambali çocukluğumun tatlısı, İzmirde çok satılırdı,okuldan çıkınca mutlaka alırdım
yaş ilerledikçe insan çocukluğunun geçtiği yerleri çok özlüyor.
Ben zaten İzmir'i her zaman özlüyorum ama artık iyice koymaya başladı :(((
Şambali normalde dikdörtgen şekilde kesilir ama ben baklava dilimi kestim,görüntüsü biraz az pişmiş gibi ama tadı gerçekten çok güzeldi.


MALZEMELER

*500 gr. irmik
*1,5 su bardağı yoğurt
*1 su bardağı (klasik) toz şeker
*1 paket kabartma tozu

ŞERBETİ İÇİN

*3 su bardağı şeker
* 3 su bardağı su
*1 çay kaşığı limon suyu

ÜZERİ İÇİN
*Tuzsuz fıstık


 HAZIRLANIŞI

Sıvı malzemeleri bir kapta iyice karıştırın,irmiği ve kabartma tozunu birlikte ekleyip iyice karıştırın,

kıvamı koyu olacak,
Fırın tepsinizi tereyağıyla yağlayın,karışımı elinizle bastırarak  tepsiye yayın ,

üzerlerine ikiye ayrılmış fıstıkları dizin,
önceden ısıtılmş 180 derece fırında iyice kızarana dek pişirin.
Tatlı pişerken şerbeti hazırlayın,
tencereye şeker ve suyu koyun ,kaynamaya başlayınca  orta ateşte 15 dk. kaynatın,
limon suyunuda ekleyip bir iki taşım daha kaynatıp altını kapatın.
 Kızaran tatlının üzerine şerbeti dökün,üzerini kapatıp dinlenmeye bırakın.
Birgün bekletilirse çok güzel olur,dilimleyerek servis edin.

                   AFİYET OLSUN...

 

2 Şubat 2015 Pazartesi

30 Ocak 2015 Cuma

23 Ocak 2015 Cuma

KALBURABASTI

 
 
 
 
 

MALZEMELER

*3 su bardağı un
*1 türk kahvesi fincanı yoğurt
*1 su bardağı sıvıyağ
*1 çay bardağı irmik
*1 yemek kaşığı toz şeker
*1 limon kabuğu rendesi
*1 paket kabartma tozu
*1 paket vanilya
*1 tatlı kaşığı sirke

 İÇİNE
1 kase ceviz(tam cevizi dörde bölün)

ŞERBETİ
*3 su bardağı toz şeker
*4 su bardağı su
*2-3 damla limon suyu

HAZIRLANIŞI
Önce şerbeti hazırlayın,tencerenin kapağı kapalı 20 dk. kynatın,limon suyunu ekle,5 dk. daha kaynatın.
Hamur malzemelerini bir kapta yoğurun ,cevizden biraz büyük parçalar koparın,
rendenin üzerinde elinizle bastırarak yassıltın,içine ceviz koyup kapatın,
yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin,
180 drecede kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkan tatlının ilk sıcaklığı çıkınca üzerine soğuk şerbeti dökün,2-3 saat bekletip servis edebilirsiniz.

                 AFİYET OLSUN...

 

22 Ocak 2015 Perşembe

RUS SALATASI



Eşimin çok sevdiği bir meze ,salata olarak gün menülerimizdede çok güzel gidiyor,herkes yapıyordur aslında ama ben yinede tarifi paylaşayım.

MALZEMELER

*3 büyük haşlanmış patates
*2 orta boy haşlanmış havuç
*yarım su bardağı haşlanmış bezelye
*yarım su bardağı doğranmış kornişon turşu
*2 yemek kaşığı mayonez
*1,5 su bardağı süzme yoğurt

HAZIRLANIŞI

Haşlanan tüm malzeleri  küçük doğrayın,bir kaseye alın,
mayonez ve yoğurdu karıştırın, kasedeki malzemelerin üzerine döküp karıştırın,servis tabağına alın.

İsterseniz hazır garnitürde kullanabilirsiniz.
        AFİYET OLSUN.

 

19 Ocak 2015 Pazartesi

SÜT REÇELİ (DULCE DE LECHE)



Çocukların ve büyüklerin çok seveceği bir reçel tarifim var bugün,deneyenler vardır ama denemeyenler mutlaka denesin derim.






Sadece derin bir tencere ve biraz zaman gerekli,


Sütünüzün 3/1 i kalıyor ama değer gerçekten ,çünkü çok lezzetli.



MALZEMELER

*1 lt. tam yağlı süt
*1 su bardağından biraz eksik 4/3 kadar toz şeker(çok tatlı seviyorsanız bir su bardağı kullanın)
*yarım  çay kaşığı karbonat


HAZIRLANIŞI

Sütü derin bir tencereye alıp ocağa alın,
süt ısınınca şekeri ilave edip kaynatın,
kaynamaya başlayınca karbonatı ekleyin (karıştırarak ekleyin taşmasın)
orta ateşte arada karıştırarak  boza kıvamına gelene kadar kaynatın (1 saat kadar sürecektir)
altını kapatıp kavanoza alın,nefis bir reçeliniz olacaktır.
İsterseniz karbonatı ekledikten sonra 1 paket vanilyada ekleyebilirsiniz biz sade sevdik ,o yüzden eklemedim.

                 AFİYET OLSUN...

13 Ocak 2015 Salı

UN HELVASI

 
 




MALZEMELER
*250 gr. tereyağı
*1 çay bardağı zeytinyağı
*2 su bardağı un
*1 fiske tuz
ŞERBETİ İÇİN
*1 su bardağı toz şeker
*2 su bardağı su
HAZIRLANIŞI
Şerbet malzemelerini karıştırıp şekerin erimesini  sağlayın.
Tereyağını bir tencereye alıp eritin,zeytin yağını ekleyin,
yağ iyice kızınca elenmiş unu azar azar ekleyin,
rengi koyulaşana kadar kısık ateşte sürekli karıştırarak kavurun,
şerbeti üzerine döküp kaşıkla bastırarak iyice karıştırın,ister tepsiye söküp düzeltip dilimleyin,
ister kaşıkla şekil verip servis tabağına alın.
AFİYET OLSUN...

12 Ocak 2015 Pazartesi

TRUFF



Çok güzel bir atıştırmalık tarifi var bugün sayfamda,
çocuklarınız çok sevecek ,günlerinizde kahve ve çayın yanına verebileceğiniz lezzetli toplar.
MALZEMELER
*2 paket petibör bisküvi
*1 çay bardağı ceviz
*2 yemek kaşığı kakao
*2 yemek kaşığı erimiş tereyağı
*1 çay bardağı pudra şekeri (tatlı seviyorsanız biraz daha ekleyebilirsiniz)
*süt(yarım su bardağı kadar)
*Hindistan cevizi

HAZIRLANIŞI
Bisküvi ve cevizi birlikte rondodan geçirin,geniş bir kaba alın,
diğer malzemeleri ekleyip karıştırın sütü azar azar ekleyerek yoğurun ,
elinize yapışmayacak bir karışım hazırlayın,
küçük toplar yapıp (arada elinizi suya batırın yapışmasın) Hindistan cevizine bulayın,
servis tabağına alın üzerlerine kürdan batırın,buzdolabında 1-2 saat bekletip servis yapın.
AFİYET OLSUN…

 

9 Ocak 2015 Cuma

PORTAKAL KABUĞU REÇELİ



MALZEMELER
*4-5 adet portakalın kabuğu
*2 su bardağı şeker
*1 su bardağı portakal suyu
*2 su bardağı su
*çeyrek limonun suyu

HAZIRLANIŞI
Portakalların  kabuklarını rendenin ince yeriyle rendeleyin,
her bir portakalı 8 dilim olacak şekilde soyun,
portakal kabuklarını yuvarlayın iğneyle sıkıca bir ipe geçirin,
soğuk suda 1 gün sürekli suyunu değiştirerek bekletin,
ertesi gün 3 kez kaynar suya atıp kaynamaya başlayınca süzün,
bir tencereye şeker,su ve portakal suyunu ekleyip şeker eriyene kadar kaynatın,
portakal kabuklarını tencereye ekleyip kaynatın üzerinde köpük oluşursa kaşıkla alın,
kıvamını kontrol edin,koyulaşmaya başlayınca limon suyunu sıkın 5 dk. daha kaynatıp ocağı kapatın.
İpleri çekip çıkarın,reçeli sıcak sıcak kavanoza koyup ağzını sıkıca kapatın .
AFİYET OLSUN…