YEMEK TATLI KURABİYE SALATA PASTA ÖRGÜ ELİŞİ HOBİ

hürriyet

30 Mayıs 2013 Perşembe

MERCİMEK KÖFTESİ



MALZEMELER

malzemeler:
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 litre su
  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 kuru soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1,5 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • dilediğiniz miktarda pulbiber
  • 1 demet maydanoz
  • 6-7 sap yeşil soğan
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • marul yaprakları
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi

HAZIRLANIŞI

1 su bardağı kırmızı mercimeği yıkayıp 1 litre su ile ateşe koyun. tencerenin kapağını aralık bırakın. (yoksa taşıyor) mercimekler ezilip hafif sulu kalıncaya kadar kaynatın.
 2 su bardağı ince bulguru mercimeğin üzerine ekleyip karıştırın, tencerenin ağzını kapatıp mercimekler şişene kadar (30-45 dakika) bekletin.
 bu arada 1kuru soğanı yemeklik doğrayıp tavaya alın. bir çay bardağı zeytinyağı ile soğanları öldürün. 1,5 yemek kaşığı biber salçasını ve 1 yemek kaşığı domates salçasını ekleyin. 1 tatlı kaşığı karabiberi ve  pulbiberi ,nar ekşisini ekleyip karıştırın,   bu karışımı bulgur ve mercimek karışımına ekleyin. tüm malzemeyi karıştırıp kabın üzerini tekrar kapatın.
 5-6 sap yeşil soğanı yıkayıp doğrayın. bir demet maydanozu da aynı şekilde yıkayıp kıyın. bunları bir kenara koyun.
 derin kaptaki karışımınıza 1,5 tatlı kaşığı tuz ekleyin ve 10 dakika boyunca yoğurun. yoğurduğunuz köfte harcına kenarda bekleyen yeşillikleri ekleyin. 2-3 dakika daha yoğurun,  harçtan cevizden az büyük parçalar koparıp avucunuzun içinde şekil verin.
Marul yaprakları ve limonla servis edin.
AFİYET OLSUN...

TAKSİM GEZİ PARKINA SAHİP ÇIKIYORUZ

Bumerang Bloggerları Taksim Gezi parkına Sahip Çıkıyoruz...
 
 
 
 

Ağaçlar  kesilmesin,gezi parkına sahip çıkalım.



29 Mayıs 2013 Çarşamba

KREM ŞANTİLİ DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE



Buda geçen haftaki toplantımız için yaptığım kurabiye, biraz un kurabiyesi gibi,değişik  ve kolay bir tarif.


MALZEMELER
1 paket krem şanti
1 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı şeker
isteğe göre çikolata damlaları
un

 
YAPILIŞI:
 
Sıvı yağ, un krem, şanti, ve şeker yoğurulur istenilen şekil verilerek tepsiye yağlı kağıt üzerine dizilir isteğe göre çikolata damlalarıyla süslenir,ve 150 derecede ısıtılmış fırında üzerleri çok kızarmayacaka şekilde pişirilir.Unu azar azar ekleyin çok un koyarsanız hamur zor şekil alır. 
 
           
AFİYET OLSUN
 

28 Mayıs 2013 Salı

BÜZGÜLÜ BÖREK






  İyi akşamlar.
Bugün çok lezzetli ve değişik görüntüsü olan bir börek tarifim var,bir çok arkadaşım yapmış ,
bende denedim,tadı çok güzel görüntüsünüde herkes çok beğendi.Sizde denmek istersiniz belki,
o zaman buyrun tarifi.

MALZEMELER

-1 kg. yufka
-1 su bar. su ve 1 su bardağı sıvıyağ karışımı

İÇ HARCI
-4 orta boy patates
-1 kuru soğan
-1 çay bardağı sıvıyağ
-150gr, kıyma(isterseniz koymayabilirsiniz ama daha lezzetli oluyor)
-tuz,karabiber,
-1çay kaşığı reyhan( ben patatesli böreklere ekliyorum ,aroması yakışıyor)
-yarım demet kadar maydanoz
HAZIRLANIŞI
Önce iç harç hazırlanır,patatesler haşlanıp,rendelenir,tencereye 1 çay bar. sıvıyağ eklenir,soğan yemeklik doğranır yağa eklenir,soğanlar  hafif pembeleşince kıyma eklenir,suyunu çekince ocak kapatılır, patatesler eklenir.Tuz ve baharatlar eklenip karıştırılır.

1 yufka tezgaha serilir,su ve yağ karışımı yufkanın her yerine gelecek şekilde sürülür,
yufkalar dörde bölünür,üçgen yufkanın geniş tarafından başlayarak parmak hareketi ile ileri doğru iterek uç kısma kadar büzgü olşturulur,yanyana iki yaprak gibi görünen parçaları birbirinin üzerine gelecek şekilde yerleştirilir,
büzgülü kısım yukarda , üst üste gelmiş yufka kısmı aşağıda olmak üzere, alt kısma iç harç yerleştirilir,
iç konulan kısımdan başlayarak çok sıkmadan sigara böreği sarar gibi büzgülü kısma kadar sarılır,
büzgü üste gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
üzerine yağ ve su karışımından fırçayla sürülür ve 200 dereceli fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
İç harcını istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz,çok lezzetli bir böreğiniz olacak emin olun,ben börekleri hazırlayıp poşetlere yerleştirdim,dondurucuya attım,habersiz misafirleriniz için hemen çıkarıp fırına verebilirsiniz.
AFİYET OLSUN...
 

27 Mayıs 2013 Pazartesi

FACEM KAPANDI :(((

H erkese iyi akşamlar,dünden beri canım çok sıkkın,uzun zamandır bende face açmak istiyordum,özellikle yemek bloglarınının faceteki sayfalarına üye olup onlarla sanaldanda olsa tanışmak istedim,geçen hafta face açtım dün bir baktım kapatmışlar,uğraştım tekrar açılmadı.
Bugün yeni bir mail adresi ile tekrar açtım yine kapandı,sebebini bir türlü anlamadım o kadar insan face açıyor acaba neden benim facem  kapanıyor.
 Sizlerin başınada böyle bir şey geldimi arkadaşlar,ne yapmalıyım lütfen bana yardımcı olurmusunuz.

26 Mayıs 2013 Pazar

PEYNİRLİ KEK

 
Herkese iyi akşamlar,bugünkü tarif peynirli kek,
biz apartmanda komşularla her perşembe bir evde toplanıyoruz,geçtiğimiz perşembe bende toplandık,
iyi oluyor böyle en azından haftada bir toplanmak,başka türlü çok fırsat bulup birbirimizi göremiyoruz artık,çok çeşit yapılmasın denildi,bende bu kadar yaptım,gelelim tarife,güzel bir lezzet,ben sabırsız davranıp fırını açıp baktım o yüzden kekim söndü,siz sakın kızarmada fırının kapağını açmayın :))
 
 





MALZEMELER
  • 3 tane yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı ezilmiş peynir(ben karışık kullandım:beyaz,kaşar ve tulum)
  • Yarım demet dereotu
  • yarım demet maydanoz
  • 2-3 dal taze soğan
  • 1 çay kaşığı tuz ( peynir tuzluysa daha da azaltabilirsiniz.)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2,5 su bardağı un

  • HAZIRLANIŞI
    Yeşillikleri ince ince kıyın. Büyük bir kaseye yumurtayı, yoğurdu, yağı koyup çırpma teliyle çırpalım. İçine yeşillikleri, peyniri, tuzu, unu ve kabartma tozunu koyup karıştıralım. Kek kıvamına gelen hamuru yağlanmış fırın tepsisine  dökelim. Isıtılmış 175 derece fırında pişirelim. Hafif soğuyunca dilimleyip servis yapalım.

    AFİYET OLSUN...

     

    24 Mayıs 2013 Cuma

    YARMA KIRIĞIYLA YOĞURTLU PAZI SARMASI



    Buda ablamın tarifi,

    MALZEMELER
    -2 bağ pazı
    -2 su bar. yarma kırığı
    -1 kase süzme yoğurt
    -2-3 diş sarımsak
    -2 yemek kaşığı tereyağı
    -tuz

    HAZIRLANIŞI

     Yarma kırığını azar azar su ekleyerek iyice  yoğurun ,tuz eklemeyi unutmayın.
    Pazıları temizleyip saplarını keselim,kaynar suya batırıp hemen alın.
    Yoğurduğunuz yarma harcından küçük köfteler yapıp,elinizde sıkın,pazıların içine koyup sarın.
    Bir tencerede su kaynatın ,biraz tuz atın,sardığınız pazıları kaynayan suyun içine atıp pişirin.
    Süzgeç yardımıyla sudan alın,servis tabağına boşaltın,
    süzme yoğurdu biraz suyla açın,tuz ve rendelenmiş sarımsağı ekleyip çırpın,
    pazı sarmalarının üzerine gezdirin.
    Tereyağını kızdırıp üzerine gezdirin.

    AFİYET OLSUN...

    23 Mayıs 2013 Perşembe

    TAVUKLU GARNİTÜRLÜ GİRİT KABAĞI



    Buda ablamın gününden bir tarif,çok lezzetliydi gerçekten,sebze severler mutlaka denemeli diyorum ve işte tarif :)

    MALZEMELER
    -14 girit Top kabak) kabağı
    -yarım tavuk göğsü
    -1 orta boy kuru soğan
    -garnitür
    -1 yemek kaşığı domates salçası
    -2 domatesin rendesi
    -tuz,karabiber
    -1 su bardağı sıcak su
    -2 yemek kaşığı sıvıyağ
    -kabakları kızartmak için sıvıyağ

    HAZIRLANIŞI

    Kabaklar yıkanır,üst kapakları düzgün şekilde kesilir atmayın kapak olacak onlar,
    kabakların içlerini oyun,kızgın yağda her tarafını kızartın,kestiğiniz kapaklarıda
    kızartın.
    Soğanı yemeklik doğrayın,2 kaşık yağda kavurun,tavuk etlerini minik minik dorayıp soğana ekleyin,
    kabakların içinden çıkardığınız parçaları da minik minik doğrayıp ekleyin.
    suyunu çekince,garnitür,tuz ve baharatları ekleyin domates rendesini ekleyip karıştırın.
    Hazırladığınız içi kabakların içine doldurun,fırın tepsisine dizin.
    Salçayı sıcak suda ezip karıştırın,kabakların üzerine gezdirin,
    kapaklarınıda üzerlerini kapatıp 200 derecede ısıtılmış fırında pişirin.

    AFİYET OLSUN...

     

    22 Mayıs 2013 Çarşamba

    FIŞ FIŞ TATLISI



    Daha önce bahsetmiştim,geçtiğimiz pazar akraba günümüz vardı ablamda,masayı  ve tüm menüyü çekemedim ama bir kaç tane çektim,tatlı sever olduğum için tatlıdan başlıyorum.

    MALZEMELER
    2 su bardağı un
    1 su bardağı yoğurt
    3 adet yumurta
    1 kase ceviz
    1 paket karbonat
    1 tatlı kaşığı tarçın

    ŞERBETİ

    5 bardak şeker
    4 bardak su
    Yarım limonun suyu

    HAZIRLANIŞI

    Yumurta yoğurtla çırpılır üzerine un ve karbonat eklenir. Küçük küçük parçalanan cevizler ve tarçın harca eklenir. Kaşık yardımıyla lokma şeklinde alınarak bol yağın içinde kızartılır. Şerbet malzemeleri bir tencerede kaynatılır. Sonra içerisine limon suyu eklenir. Tatlı soğuk şerbet sıcak olacak şekilde karıştırılır.
    İsterseniz üzerine Hindistan cevizi serpebilirsiniz.

    AFİYET OLSUN...

     

    20 Mayıs 2013 Pazartesi

    SODALI PEYNİRLİ BÖREK



    Merhabalar,
    bugünkü tarif sodalı börek,genelde patateslisini yapıyorum çünkü evdekiler patatesli seviyor,
    ama bu kez kendimi düşündüm peynirli yaptım :))
    herzaman onların istediği olmaz demi ama,zaten evde erkek egemenliği var,arada benim istediğim olsun artık yani,neyse gelelim tarife,çok lezzetli bir börek oluyor,denemek isterseniz buyrun...

    MALZEMELER
    -5 yufka
    -1 yumurta
    -1 şişe maden suyu
    -1/2 su bar. sıvıyağ
    -1/2 su bar. yoğurt

    İÇ MALZEMESİ
    -250 gr. beyaz peynir
    -biraz maydanoz

    HAZIRLANIŞI
    Önce iç malzemeyi karıştırın.
    Yufka hariç diğer malzemeleri çırpın.
    Fırın tepsisini yağlayın ,ilk tepsiye serip sıvı karışımdan gezdirin,
    tekrar yufka ve karışım,üç yufka olunca iç malzemesini yayın,
    kalan iki yufkayıda aynı şekilde aralarına karışımdan gezdirerek tepsiye yerleştirin.
    Bıçakla dilimlere ayırıp kalan karışımı üzerine kaşık yardımıyla gezdirin,
    buzdolabında 2-3 saat bekletip 200 derecede ısıtılmış fırında pişirin.
    İsterseniz akşamdan hazırlayıp buzdolabında bekletin ,sabah pişirin  sosu çektiği için daha lezzetli oluyor.

    AFİYET OLSUN...

    19 Mayıs 2013 Pazar

    REKLAM TURKO EN GÜZEL SİTELER YARIŞMASI

    En güzel siteler yarışması
    bedava reklam
    Merhaba arkadaşlar siteler arası link trafiğini artırma ve daha çok kişi tarafından tanınması adına yeni yarışmamıza hoşgeldiniz..
    Bu yarışma ödülü diğerlerinden çok farklı. Kazanan yazarımız, yarışmaya katılan diğer tüm yazarlar tarafından takipçi listesine eklenme şartı ve 1 tanıtım yazısı hakkı elde etmiş olacak.
    Bunun için şansınızı artırmak  amaçlı dereceye giren ilk 3 site sahibi birinci seçilecek.. Böylelikle hem takipçileriniz artacak hemde diğer siteler tarafından tanıtımınız yapılmış olacak..
    Not; Bu kurala uymayan site ve bloglar bundan sonra Reklam Turko tanıtım, reklam ve etkinliklerinde yer alamayacaklar..
    Yarışma oylaması üst tarafta görmüş olduğunuz oylama scripti ile yapılacak ve her ip adresinden 1 oy verilebilecektir...
    Yarışmaya katılmak için yapmanız gereken sadece bu yayını sitenizde paylaşıp, paylaşım linkini yorumla bize bildirmek okadar..
    Şimdiden herkese bol şans..
    Reklam Turko


     

    MISIR GEVREKLİ KURABİYE






    Dünkü postta paylaşmıştım bugün ablamın günündeydim,bu kurabiyeleride oraya götürdüm,
    herkes çok beğendi,eğer sizde şimdiye kadar denemediyseniz mutlaka deneyin derim,tatlı sevenler için çok güzel bir kurabiye,işte tarif.


    MALZEMELER
    -250 gr. Tereyağı (oda ısında)
    -2 yumurta
    -1 su bar. pudra şekeri
    -4 su bardağı nişasta(ben buğday nişstası kullandım)
    -2 su bar. un
    -1 paket kab. tozu
    -1 paket vanilya

    ÜZERİ İÇİN
    -500 gr. Nutella
    -3 yemek kaşığı sıvıyağ
    -350-400 gr. kadar mısır gevreği

    HAZIRLANIŞI

    Tereyağı ve pudra şekerini karıştırın,yumurtaları ekleyin,
    nişasta ,un,kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek yavaş yavaş ekleyin,yoğurun,
    yumuşak ele yapışmayan bir hamur olacak.
    Cevizden biraz küçük parçalar koparıp fırın tepsisine aralıklı dizin.
    170 derecede ısıtılmış fırında çok hafif kızarana kadar pişirin(beyaz kalacaklar)

    Çokokrem ve sıvıyağı bir kapta benmari usulü eritin karıştırın.
    Mısır gevreklerini mutfak robotunda biraz ufatın.
    Soğuyan kurabiyeleri önce çikolataya batırın,sonra mısır gevreğine bulayıp servis tabağına alın.
    Çok güzel bir kurabiye,isterseniz malzemeleri yarıyarıya kullanabilirsiniz.

    AFİYET OLSUN...

    18 Mayıs 2013 Cumartesi

    19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN



    SADE KAHVALTI SOFRASI



    Bu sabahki üç kişilik kahvaltımız,hafta içi ailece kahvaltı edemiyoruz,Anıl zaten erken yiyemiyor,öğlen yemeği kahvaltı oluyor onun için :)
    Bizde Çağrı,ben ve eşim  anca hafta sonu birlikte kahvaltı edebiliyoruz,buda sade soframız.
    Allahtan çok yemiyorum birde çok yesem herhalde yüz kiloyu geçerim :)))
    Neyse gelelim asıl meseleye susamlı simit tarifi için buraya bakabilirsiniz.
    Kurabiyeleri dün yaptım ,yarın ablamın günü var ,akraba günümüz bu kez ben katılmadım,ablamda görücem hepsini inşallah.
    Kurabiyeleri oraya götürmek için yaptım,mısır gevrekli kurabiye bizimkileri çikolataya tam bulamadım biz böyle yedik, tarif yarın ,tabi gün masası ve diğer tariflerde ,
    HOŞÇAKALIN...

    17 Mayıs 2013 Cuma

    MENEKŞELERİM VE MENEKŞE BAKIMI



    Bunlar benim menekşelerim(den bazıları sadece)15 adet olunca hepsinin fotosunu çekmedim,bunlar ilk açanlar ,diğerleride şu anda açmış durumdalar.
    Ben çok sevmeme  rağmen evde çiçek açtırmayı beceremiyordum.Eşimde çiçekleri çok sever,dairede menekşe ekip büyütmüş ,artık tek tek eve getiriyor.
    Netten menekşe bakımını araştırdım,artık menekşelerim çiçek açıyor,ben arada tabaklarına maden suyu döküyorum,sizde deneyin.Sizinde menekşeleriniz varsa yada evde yetiştirmek isterseniz  bu bilgilerden faydalanacağınızı umuyorum.
     
     
     
     
     
     
     
     Menekşe bakımı çok zor olmayan bir süreçtir ancak tüm bakım koşullarını yerine getirip birini eksik yaptığınızda tekrar tekrar başa dönmenizi gerektirecek kadarda ciddi bir konudur. Bu nedenle bakım saksı seçiminden başlayıp uzun yıllar yetiştirme evresini komple içerecek şekilde tasarlanmalıdır.

    1- Saksı seçimi

    Derin saksılar yerine yayvan ve geniş ağızlı saksılar tercih edilmelidir. Saksı genişliği bitki çapının 1/3 ü kadar olmalıdır. Saksı altında mutlaka drenaj deliği bulunmalıdır, bu hayati önem taşır. Nem dengesi menekşeler için önemlidir bu nedenle seramik saksı tercihinde mutlaka sırlı saksılar tercih edilmeldir.

    2- Menekşe toprağı nasıl olmalıdır.

    Menekşe toprağı bahçenizden alıp saksıya dolduracağınız türden bir toprak değildir. Menekşe toprağı hafif olmalı, nem tutmalı, köklere bol oksijen sağlamalı ve pH 5.8- 6.5 arasında olmalıdır. Bu özellikleri sağlayacak toprağı perlit, vermikülit, ponza, torf, sphagnum yosunu gibi birçok malzemeyi karıştırarak hazırlayabilirsiniz.
    Genel olarak kabul olmuş karışım 1 ölçek torf, 1 ölçek perlit veya ponza, 1 ölçek vermikülit şeklindedir.

    3- Işıklandırma

    Menekşeler aydınlık alanları severler ancak dik gelen güneş ışığından hoşlanmazlar. Perde arkasından veya jaluziden süzülen ışık çok idealdir. Pencereden 60-80 cm içeri uygun bir alana yerleştirilebilir. Çok içeri gitmek yetersiz ışıklanmaya neden olabilir. Menekşeyi konumlandırırken yaz kış ayrımı yapılmalıdır. Doğu penceresi genelde uygun bir konumdur çiçeklenmek için ihtiyacı olan güneşlenmeyi alırken yakıcı güneştende korunabilir. Işık yoğunluğuna göre batı ve kuzey pencereleride değerlendirilebilir.
    
    Menekşe bakımı çok zor olmayan bir süreçtir ancak tüm bakım koşullarını yerine getirip birini eksik yaptığınızda tekrar tekrar başa dönmenizi gerektirecek kadarda ciddi bir konudur

    4- Sıcaklık isteği

    Menekşeler tropikal iklim bitkisidir bu nedenle dünyanın birçok bölgesinde iç mekanda yetiştirilmek zorundadır. En iyi gelişimlerini gündüz 21-27 C gece 16-21C derece civarında yaparlar. 15 C derecenin altı ve 27 C derecenin üstü sıcaklıklarda uzun süre kalırsa gelişimi yavaşlar.

    5 Sulama

    Afrika menekşesi bakımında en önemli konu sulamadır. İki sulama arasında toprak üstünün kurumasına müsade edilir. Bu çiçek oluşumunu teşvik eder. Sulama için oda sıcaklığında, klorsuz veya kloru uçurulmuş su kullanılır. Sulama saksı altlığından bol suyla yapılır. 10-15 dakika sonra saksı altlığında su kalmışsa boşaltılır.

    6- Gübreleme

    Menekşeler sürekli gelişim gösterirler bu nedenle sürekli gübre ihtiyaçları olur. Hazır menekşe gübresi kullanımında eğer musluk suyu kullanacaksanız ve suyunuz tuzluysa kutunun üzerinde yazan gübre kullanım miktarının 1/4 oranını kullanın. Çiçeklenme döneminde fosfor içeriği yüksek gübreler tercih edin.

    7- İklimlendirme

    Tropikal iklim bitkisi olduğu için nemli ortamları sever nem oranı enaz %50-60 civarı olmalıdır. Bu oranı kurak bölgelerde yakalamak güçtür bu nedenle nem tepsileri kullanılır ve bitkiler bir birine yakın konumlandırılır. Pencere ağızları, kapı kenarları gibi hava akımı yüksek yerler menekşeler için uygun değildir. Havadar ancak hava akımından (cereyan) etkilenmeyeceği yerler seçilmelidir.
    İpucu: Yılda 1 veya 2 kez toprak yenileme bitki gelişimini olumlu yönde etkiler. Bol çiçek için püf noktalardan biridir. 
    kaynak