YEMEK TATLI KURABİYE SALATA PASTA ÖRGÜ ELİŞİ HOBİ

hürriyet

15 Ağustos 2013 Perşembe

VİŞNE REÇELİ





MALZEMELER

-1kg. vişne
-1 kg. toz şeker
-yarım limonun suyu yada 2-3 parça limon tuzu

HAZIRLANIŞI

Vişneleri yıkayın süzülsünler,çekirdeklerini çıkarın,derin bir tencereye vişneleri koyup üzerine şekeri dökün,bu işlemi akşamdan yaparsanız çok daha iyi olur.
Vişneler sabaha suyunu bırakacaktır,orta ısıdaki ocağa alıp reçelinizi kaynatmaya başlayın,üzerinde oluşan köpükleri alıp atın,reçelin kıvamını anlamak için çay tabağına suyundan biraz koyup 5 dk. buzdolabında bekletebilirseniz,yoğun bir kıvam almışsa reçeliniz olmuş demektir.
Limon suyu yada limon tuzunu ekleyip bir iki taşım daha kaynatıp ocağın altını kapatın,soğuyunca temiz ve kuru kavanoza doldurup ağzını sıkıca kapatın,serin bir yerde saklayın.



13 Ağustos 2013 Salı

YOĞURTLU BULGUR KÖFTESİ


 Bugün yöresel bir tarifim var biz çok sık yaparız ama bloğa eklememişim,
aslında değişik isimleri var  '' yalancı köfte,bulgur köftesi,gliko '' gibi,
Erzurum,Erzincan,Kars'ta çokbilinen bir tarif.

MALZEMELER

-2 Su bardağı pilavlık bulgur(ince olacak)
-1/2 su bardağı köftelik bulgur
-1 yumurta
-4 -5 yemek kaşığı un
-tuz

ÜZERİNE
-2 su bar. yoğurt(biraz suyla çırpın,ayrandan birazcık koyu olacak kıvamı)
-4-5 dişsarımsak (sarımsakları ezip yoğurda karıştırın)
-tereyağı

HAZIRLANIŞI

Tencereye 2 su bar. su koyup kaynatın,pilavlık bulguru  ve tuzu ekleyip karıştırın ve kapağını örtün,
ocağı kapatıp bulgurlar şişene kadar bekletin.
Soğuyunca köftelik bulgur,un,yumurta ve tuzu ekleyip iyice yoğurun,yoğurma kısmı önemli biraz fazla yoğurmanız gerekli, yoğururken ellerinizi arada ıslatın yoksa elinize yapışır.
Sonra fındık büyüklüğünde parçalar koparak elinizde yuvarlayın,yanınızda bir kase su bulundurun arada elinizi ıslatın.Köfteleri kaynar su dolu tencereye atıp pişirin.Süzdükten sonra derin bir servis tabağına alıp sarımsaklı yoğurdu üzerine dökün,tereyağını eritip üzerine gezdirin.
İsterseniz tereyağını eritirken bol soğan doğrayıp kavurun üzerine dökün çok güzel oluyor.

AFİYET OLSUN...


 

KEÇE İĞNEDANLIK

 
 




Keçeden iğnedanlık yaptım kendime,bu yıl iğne oyası kursunada gidicem orda lazım olur belki :))
Dikiş kutusunda yerini aldı ama dikiş diken kim,sevemedim bir türlü şu dikişi,arada küçük birşeyler dikiyorum yeter o kadar ,fazlasına gelemiyorum,
iğnedenlağımı sevdim ama çok şirin oldu.

12 Ağustos 2013 Pazartesi

DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI








İzmir'den dönüşte pazardan dondurucuya koymak için börülce,kınalı bamya,alaca patlıcan
aldım,deniz börülcesini daha önce hiç yapmamıştım,Ankara'da görmedim açıkçası,denemek için iki demet aldı ikisinide haşladım,birini dondurucuya attım,birini salata yaptım,börülce kadar sevmedim ama .Yani olsa yine yaparım ama börülce gibi illede olsun demem.Belki değişik tarifi olanlar vardır,eğer varsa paylaşın lütfen :)

MALZEMELER

-Bir demet deniz börülcesi
-3-4 diş sarımsak
- yarım çay bardağı  koruk ekşisi( İzmirde annemlerin bahçesinden olmamış üzümleri toplayıp yaptım)
-yarım çay bardağı zeytin yağı
-tuz

HAZIRLANIŞI
Deniz börülcelerinin saplarını kesip,yıkadım,kaynar su dolu tencerenin içinde börülceler yumuşayana kadar haşladım,çabuk haşlanıyor zaten.
Sonra çıkarıp hemen soğuk suyun altına tuttum rengi yeşil kalsın diye.
Süzüldükten sonra saplarından tutup aşağı doğru elimle çekerek saplarından ayırmış oldum börülceleri,servis tabağına alıp üzerine tuz,koruk ekşisi (limonda sıkabilirsiniz),zeytinyağı gezdirin,
sarımsakları ezip ekleyin ve karıştırın,bu kadar :)

AFİYET OLSUN...






Börülceleride temizleyip kırdım,yıkadım,kaynar su dolu tencerede biraz yumuşayana kadar haşladım ,sonra soğuk suyun altına tuttum,süzülünce buzdolabı poşetlerine birer tabak olacak şekilde hazırladım ve dondurucuya attım.Kışın çıkarıp hemen kaynar suya atıp çıkarıyorum ve salatasını yapıyorum.




5 Ağustos 2013 Pazartesi

ERİK SUYU





Yaz aylarında çok güzel serinleten bir içecek erik suyu,bu aralar bizim favorimiz,kayınvalidemlerin bahçesinden biraz toplamıştım ,kaynattım bitti bile,bunlarıda komşum köyden gelirken getirmiş sağolsun banada biraz göndermiş,bende hemen kaynattım oda bitti bile ,neyseki yarın pazarımız var yine alıp yapıcam :)))

MALZEMELER
-500 gr. kırmızı erik
-1,5 su bardağı toz şeker
-2-3 tane karanfil

HAZIRLANIŞI

Eriklerin saplarını temizleyip iyice yıkıyoruz,tencereye erikleri koyup üzerini geçecek kadar su ekleyerek kaynatıyoruz,
erikler yumuşayınca ocağı kapatıp ,ılınmaya bırakıyoruz,süzgeçten geçirip iyice eziyoruz,tekrar ocağa alıp şeker ve karanfilleri ekliyoruz,bir iki taşım kaynayınca altını kapatıyoruz.Sürahiye alıp damak tadınıza göre su yada şeker ekleyebilirsiniz.

AFİYET OLSUN...

FIRINDA KABAK KIZARTMA(YOĞURTLU)



Kızartmalar güzel aynı zamanda bu sıcaklardada ağır oluyor,sizde kızartma seviyor ve az yağlı olsun istiyorsanız,fırında kızartmayı deneyin.

MALZEMELER
-500gr. kabak
-2 yemek kaşığı zeytinyağı
-tuz(miktarı size kalmış)

ÜZERİNE
-1 su bar.yoğurt ve 2 diş sarımsağı ezip karıştırın.


HAZIRLANIŞI
Kabakları yıkayıp,kabuklarını soyun,
yuvarlak dilimleyin,
derin bir kasede kabaklar,zeytinyağı ve tuzu karıştırın,
fırını 200 derecede ısıtın,
kabakları fırın tepsisine alıp 200 derece de kızartın,
soğuduktan sonra üzerine yoğurt dökerek servis edin,hem lezzetli hemde hafif bir kızartmanız olacak :)

AFİYET OLSUN...