Evde peynir yapımını mera edip araştırdım,en kolayından biraz denedim.
Aslında 2-3 ay önce yaptım yani peynir çok tan bitti,zaten azıcıktı :) bana 2 gün dayanmadı.
Ben 3,5 kilo sütten yaptım denemek için ,yarım 400 gr. kadar çıktı.
MALZEMELER
*3,5 kg. yağlı süt
*1 çay kaşığı peynir mayası
*1 yemek kaşığı yoğurt
YAPILIŞI
Sütü tencereye alıp elinizi yakmayacak sıcaklığa gelinceye kadar ısıtın,
yoğurt ve mayayı cam bir kasede karıştırın,üzerine sütten biraz döküp karıştırın ,
karışımı tenceredeki süte karıştırın,tancerenin ağzını kapatıp,üzerini kalın bir örtüyle iyice sarın,
3 saat bekletip tencerenin kapağını açın peyniriniz pelteleşmiş olacak,bıçakla derin çizikler atın alta doğru dilimleyin,
tekrar kapağını kapatıp üzerini sarın,2 saat bekletin.
Tencerenin kapağını açın ,temiz bir bezin içine karışımı dökün,bezin ağzını bağlayın bir yere asın,
bu işlemi akşamdan yaparsanız bezi musluğa bağlayıp sabaha kadar bekletirseniz peynirin suyu süzülmüş olur.
Peyniri bezle birlikte bir süzgecin içine koyun ,üzerine bir ağırlık koyun bütün suyu süzülene bekletin.
Süzülen peynirinizi bezden çıkarıp dilimleyin,ben salamura tuzuyla tuzladım bir saat beklettim,sonra suyun altına tutup yıkadım,az olduğu için saklama kabında muhafaza ettim.
Ama siz peynirinizi çok yaparsanız,suyu kaynatıp içine salamura tuz atıp suyu soğutun,sonra dilimlediğiniz peyniri kavanoza yerleştirip tuzlu suyu peynirlerin üzerine dökün,istediğiniz zaman kavanozdan çıkarıp suda biraz bekletip tüketebilirsiniz.
AFİYET OLSUN...