YEMEK TATLI KURABİYE SALATA PASTA ÖRGÜ ELİŞİ HOBİ

hürriyet

11 Ocak 2019 Cuma

EL AÇMASI BÖREK




İyi akşamlar canlar,bizim evin erkekleri genelde patatesli börek severler ,ben ıspanak ve peynirli seviyorum ama onlar yemedikleri için yapmıyordum.
Bugün iki tepsi ıspanaklı börek yaptım dondurucuya attım,hem kendim hem gelen misafirler için değişiklik olur.
İşte tarifim, bu hamurla çok kolay yufkalar açılıyor ,bir daha hazır yufka kullanmayacaksınız:)
Bu ölçüden 2 tepsi börek çıkıyor.

🌼1 su bardağı ılık süt
🌼1 su bardağı yoğurt
🌼1 su bardağı zeytinyağı
🌼1 su bardağı su
🌼1 tatlı kaşığı dolusu tuz
🌼1 paket kabartma tozu
🌼2 yemek kaşığı sirke
🌼8 su bardağı un

İÇ HARCI İÇİN
🌼1 kilo ıspanak yaprağı
🌼1 büyük kuru soğan
🌼200 gr peynir
🌼1 fincan zeytinyağı


Yufkaları yağlamak için zeytinyağı

Önce iç harcı hazırlayalım,ıspanak yapraklarını yıkayıp süzüyoruz.
Zeytinyağını tencereye alıp yemeklik doğradığımız soğanları ekliyoruz,
soğanlar pembeleşince ıspanakları ekliyoruz ,diriliği gidince ocağı kapatıyoruz.
Yüz,pulbiber ve karabiber ekleyip karıştırıyoruz,soğuyunca peyniri ekleyip karıştırıyoruz.


Hamur için sıvı malzemeleri yoğurma kabına alıp karıştırıyoruz,
Unu azar azar ekleyip kabartma tozunuza karıştırıyoruz, hamuru yoğurup 15 üzerini kapatıyoruz.15 dk dinlendiriyoruz.
Hamuru 12 bezeye bölüp 15 dk daha dinlendiriyoruz.
Unlayarak açtığımız açtığımız yufkaları 2 kaşık zeytinyağıyla yağlıyoruz.
İç harçtan koyup istediğimiz şekli veriyoruz.
Üzerlerine fırçayla yağ sürüyoruz,200 derecede ısıtılmış fırında pişiriyoruz.

    AFİYET OLSUN...



21 Aralık 2018 Cuma

TRİLEÇE


İyi akşamlar canlar,bu akşam güzel bir balkan tatlısı olan trileçe yiyoruz çayımızın yanında.


PANDİSPANYA
🌼4 yumurta
🌼1 su bardağı toz şeker
🌼yarım çay bardağı ılık su
🌼1 paket kabartma tozu
🌼1 paket vanilya
🌼1 su bardağı un
🌼yarım su bardağı irmik

ŞERBETİ
🌼3,5 su bardağı süt
🌼3 yemek kaşığı toz şeker
🌼1 paket (200 gr.) krema

ÜZERİNE
🌼2 paket toz şanti
🌼1 su bardağı soğuk süt

KARAMEL SOS
🌼1 su bardağı şeker
🌼1 tatlı kaşığı tereyağı
🌼1 su bardağı süt
🌼1 yemek kaşığı buğday nişastası

Pandispanya için yumurta akı ve şekerin yarısını köpürene  kadar çırpıyoruz.
Yumurta sarıları ve şekerin yarısını başka bir kapta iyice çırpıyoruz.
Üç seferde yavaşca spatula ile karıştırarak yumurta aklarına ekliyoruz.
Diğer malzemeleride ekleyip karıştırıyoruz,
yağlı kağıt serilmiş büyük boy kare borcama döküyoruz.Çok yumuşak seviyorsanız irmik yerine un ekleyin.
10 dk. 200 derece ,daha sonra 170 dereceye düşürdüğümüz fırında pişiriyoruz.
Pandispanya pişerken şerbet malzemelerini şeker eriyene kadar karıştırıyoruz.(ben hazır süt kullanmadığım  için kaynatmadım)dolapta bekletiyoruz.
Fırından çıkan hamurumuzun ilk sıcağı çıkınca ters çevirip çatalla delikler açıyoruz.

Soğuk Şerbeti heryerine eşit olarak gezdiriyoruz.

2 paket kremşantiyi 1 su bardağı sütle çırpıp soğuyan tatlının üzerine yayıyoruz.

Karamel için şekeri tavaya alıp karıştırmadan eriyip karamelize olmasını sağlıyoruz,tereyağını ekleyip ,karıştırdığımız süt ve nişastayı ekleyip karıştırarak kaynatıyoruz,soğutan karameli krem şantinin üzerine döküp eşit yayıyoruz.
2-3 saat dinlenen tatlıyı dilimleyip servis ediyoruz.

         AFİYET OLSUN... 

1 Ekim 2018 Pazartesi

EV YAPIMI ERİŞTE










Merhaba arkadaşlar hepimizin evinde kış hazırlıkları devam ediyor,bende biraz erişte keseyim hazırda bulunsun dedim .
Sizde evinizde yapmak isterseniz işte size vol yumurtalı,sütlü erişte tarifim.

         MALZEMELER
*15 orta boy yumurta
*15 su bardağı un(200 ml. lik ölçü)
*2 çay bardağı(küçük)süt
*2 yemek kaşığı zeytinyağı
*3 silme yemek kaşığı tuz


         HAZIRLANIŞI

Unu büyük bir karıştırma kabına alıp ortasını açtım.
Yumurta ve diğer malzemeleri ekleyip biraz sert bir hamur yoğurdum.
Hamurun üzerini kapatıp 30 dk. dinlendirdim.
Hamuru 8 bezeye bölüp 15 dk. dinlendirdim.
Yufkaları açıp bir üzerine serdim.
Hepsi bitince ilk açığım yufkadan başlayarak yufkaları  dörde böldüm.
Tavada hafif kurutup uzun şeritler kestim
Üst üste koyup ince kestim.
Tüm yufkalara aynı işlemi uygulayıp bir bez üzerine sererek kurumaya bıraktım.
İsterseniz fırınlayabilirsinizde ,ben fırınlamıyorum.

İster haşlayıp süzerek,ister pilav olarak pişirebilirsiniz,ben genelde pilavını yapıyorum.

              AFİYET OLSUN...

25 Ağustos 2018 Cumartesi

EL AÇMASI BÖREK







İyi akşamlar,bugün  bayram için yaptığım el açması gül böreği tarifim var  sizlere.
Yapımı çok basit,çok kolay açılan ve çok lezzetli bir börek.
Hiç börek açmayan biri bile rahatlıkla bu tarifimi deneyebilir.
Denedikten sonra bir daha  hazır yufka kullanmayacağınıza eminim :)
Verdiğim ölçüden 48 adet gül böreği çıkıyor,isterseniz yarım ölçü yapabilirsiniz.

MALZEMELER
1 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı maden suyu
2 yemek kaşığı sirke
2 tatlı kaşığı şeker
1 paket kabartma tozu
tuz
8 su bardağı un

Yufkaları yağlamak için 1 kase zeytinyağı

İÇ HARCI
600 gr. kadar kıyma
2 orta boy kuru soğan
Tuz
Karabiber
Reyhan
Kekik
Biraz zeytinyağı

Soğanları zeytinyağında hafif soteleyip kıymayı ekleyin,tuz ve baharatları ekleyip suyunu çekene kadar pişirin.

HAZIRLANIŞI
hamur malzemelerini önce sıvılar,sonra kuru malzemeleri katarak yoğurun,unu kontrollü ekleyin ,
yoğurdun kıvamına göre değişiklik gösterebililir,az veya çok ekleyebilirsiniz.
Kulak memesi kıvamında bir hamur olacak.üzerini örtüp 15 dk. dinlendirin.
Hamuru 12 eşit parçaya bölüp bezeler yapın,üzerlerini örtüp oklavayla her bir bezeyi açabildiğiniz kadar açın,üzerini  yağlayıp dörde bölün.
Geniş kenarlarına iç malzemeden koyup sigara böreği sarar gibi sarın,kıvırarak gül şekli verin.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.




23 Haziran 2018 Cumartesi

BAYATLAMAYAN KURABİYE

İyi akşamlar canlar,bugün size bayatlamayan,ağızda dağılan ,leziz bir kurabiye tarifim var.

MALZEMELER
*250 gr. tereyağı
*1 çay bardağı zeytinyağı
*1 çay bardağı hindistan cevizi
*1 çay bardağı susam
*3 yemek kaşığı pudra şekeri
*1 paket kabartma tozu
*1paket vanilya
*aldığı kadar un

Bulamak için pudra şekeri



HAZIRLANIŞI
Önce sıvı malzemeleri karıştırın,sonra un ve kabartma tozunu ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun.
Küçük parçalar koparıp yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine diziyoruz.
180 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dk. pişirin.Fırından alıp pudra şekerine bulayın.
Hava almayan,kapalı bir kapta uzun süre saklayabilirsiniz.


     AFİYET OLSUN...