Herkese mutlu bir hafta sonu diliyorum.
Ekşi maya denemem başarılı oldu,bir buçuk aylık ekşi mayamla tam buğday unundan ekmek yaptım,ekşi maya tarifini daha sonra eklerim.Aslında bu ikinci ekmek denemem,ilkinin tadıda güzeldi ama fırından dolayı istediğim gibi kızarmadı,kabuğu çok kalın oldu.Bu denemede fırının ayarını biraz yükselttim,fırına göre değişiyor sanırım, neyse ikinci deneme istediğim gibi oldu,sadece bezi fazla unlamışım yapışır korkusuyla oda tecrübe oldu bir dahakine.
MALZEMELER
*1 su bardağı(200 ml.lik.) ekşi maya
*1 su bardağı su
*3 su bardağı tam buğday unu
*1,5 tatlı kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI
Ekşi mayayı sabah dolaptan çıkardım, kapağını açıp üzerine kağıt havlu örttüm,akşam bir su bardağı mayayı bir su bardağı suyla karıştırdım, tahta kaşık kullandım.3 su bardağı tam buğday ununu ekledim,tuzunu ekleyip yoğurdum,yumuşak bir hamur oldu.Üzerini kapattım.Sabah kalkınca tekrar yoğurdum,üzerini kapattım,bezle her tarafını sardım, 5_6 saat sonra süzgecin içine temiz bir bez yerleştirdim,bezi unladım(ben biraz abartmış olabilirim :) )
Hamuru tekrar yoğurup yuvarladım,bezin üzerine aldım, tekrar üzerini örtüp 2 saat daha beklettim.fırını 320 dereceye getirdim
( her fırının ayarı farklı, araştırdığımda hep 230 derecede pişirdiklerini yazmışlardı ekmek yapanlar,ilk denemede bende 230 derecede pişirdim istediğim gibi kızarmadı)
Küçük borcam tencereyide fırının içine yerleştirdim . Fırın iyice ısınınca hamurun düz tarafı üste gelecek şekilde borcama aldım kapağını kapatıp hemen fırına verdim,metal bir kabın içinde suyuda fırının alt kısmına yerleştirdim.
Kapağı kapalı olarak 20 dk. pişirdim, sonra kapağını açıp üstü kızarana kadar pişirdim,1 saati buldu pişmesi.
Fırından çıkarınca beze sardım,hemen kesmedim,sabah kesip ısıtıp tereyağı sürüp afiyetle yedik :)
Ekmek yapmaya devam edicem, yapması çok zevkli,yemesi güzel.
afiyet olsun
YanıtlaSilevde yapılmış gibisi var mı ohh mis gibi
afiyet olsun
YanıtlaSilçok güzel deneyeceğim :) sevgiler
YanıtlaSilGerçekten harika bir şey olmuş. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilNefis görünüyor afiyet olsun.
YanıtlaSilEllerinize sağlık. Kendi ekmeğini yapalara hayranım valla. Mutfağı sevmediğimden ben o kadarıyla uğraşmıyorum malesef..
YanıtlaSilTeşekkür ederim herkese.
YanıtlaSil