YEMEK TATLI KURABİYE SALATA PASTA ÖRGÜ ELİŞİ HOBİ

hürriyet

17 Mayıs 2013 Cuma

MENEKŞELERİM VE MENEKŞE BAKIMI



Bunlar benim menekşelerim(den bazıları sadece)15 adet olunca hepsinin fotosunu çekmedim,bunlar ilk açanlar ,diğerleride şu anda açmış durumdalar.
Ben çok sevmeme  rağmen evde çiçek açtırmayı beceremiyordum.Eşimde çiçekleri çok sever,dairede menekşe ekip büyütmüş ,artık tek tek eve getiriyor.
Netten menekşe bakımını araştırdım,artık menekşelerim çiçek açıyor,ben arada tabaklarına maden suyu döküyorum,sizde deneyin.Sizinde menekşeleriniz varsa yada evde yetiştirmek isterseniz  bu bilgilerden faydalanacağınızı umuyorum.
 
 
 
 
 
 
 
 Menekşe bakımı çok zor olmayan bir süreçtir ancak tüm bakım koşullarını yerine getirip birini eksik yaptığınızda tekrar tekrar başa dönmenizi gerektirecek kadarda ciddi bir konudur. Bu nedenle bakım saksı seçiminden başlayıp uzun yıllar yetiştirme evresini komple içerecek şekilde tasarlanmalıdır.

1- Saksı seçimi

Derin saksılar yerine yayvan ve geniş ağızlı saksılar tercih edilmelidir. Saksı genişliği bitki çapının 1/3 ü kadar olmalıdır. Saksı altında mutlaka drenaj deliği bulunmalıdır, bu hayati önem taşır. Nem dengesi menekşeler için önemlidir bu nedenle seramik saksı tercihinde mutlaka sırlı saksılar tercih edilmeldir.

2- Menekşe toprağı nasıl olmalıdır.

Menekşe toprağı bahçenizden alıp saksıya dolduracağınız türden bir toprak değildir. Menekşe toprağı hafif olmalı, nem tutmalı, köklere bol oksijen sağlamalı ve pH 5.8- 6.5 arasında olmalıdır. Bu özellikleri sağlayacak toprağı perlit, vermikülit, ponza, torf, sphagnum yosunu gibi birçok malzemeyi karıştırarak hazırlayabilirsiniz.
Genel olarak kabul olmuş karışım 1 ölçek torf, 1 ölçek perlit veya ponza, 1 ölçek vermikülit şeklindedir.

3- Işıklandırma

Menekşeler aydınlık alanları severler ancak dik gelen güneş ışığından hoşlanmazlar. Perde arkasından veya jaluziden süzülen ışık çok idealdir. Pencereden 60-80 cm içeri uygun bir alana yerleştirilebilir. Çok içeri gitmek yetersiz ışıklanmaya neden olabilir. Menekşeyi konumlandırırken yaz kış ayrımı yapılmalıdır. Doğu penceresi genelde uygun bir konumdur çiçeklenmek için ihtiyacı olan güneşlenmeyi alırken yakıcı güneştende korunabilir. Işık yoğunluğuna göre batı ve kuzey pencereleride değerlendirilebilir.

Menekşe bakımı çok zor olmayan bir süreçtir ancak tüm bakım koşullarını yerine getirip birini eksik yaptığınızda tekrar tekrar başa dönmenizi gerektirecek kadarda ciddi bir konudur

4- Sıcaklık isteği

Menekşeler tropikal iklim bitkisidir bu nedenle dünyanın birçok bölgesinde iç mekanda yetiştirilmek zorundadır. En iyi gelişimlerini gündüz 21-27 C gece 16-21C derece civarında yaparlar. 15 C derecenin altı ve 27 C derecenin üstü sıcaklıklarda uzun süre kalırsa gelişimi yavaşlar.

5 Sulama

Afrika menekşesi bakımında en önemli konu sulamadır. İki sulama arasında toprak üstünün kurumasına müsade edilir. Bu çiçek oluşumunu teşvik eder. Sulama için oda sıcaklığında, klorsuz veya kloru uçurulmuş su kullanılır. Sulama saksı altlığından bol suyla yapılır. 10-15 dakika sonra saksı altlığında su kalmışsa boşaltılır.

6- Gübreleme

Menekşeler sürekli gelişim gösterirler bu nedenle sürekli gübre ihtiyaçları olur. Hazır menekşe gübresi kullanımında eğer musluk suyu kullanacaksanız ve suyunuz tuzluysa kutunun üzerinde yazan gübre kullanım miktarının 1/4 oranını kullanın. Çiçeklenme döneminde fosfor içeriği yüksek gübreler tercih edin.

7- İklimlendirme

Tropikal iklim bitkisi olduğu için nemli ortamları sever nem oranı enaz %50-60 civarı olmalıdır. Bu oranı kurak bölgelerde yakalamak güçtür bu nedenle nem tepsileri kullanılır ve bitkiler bir birine yakın konumlandırılır. Pencere ağızları, kapı kenarları gibi hava akımı yüksek yerler menekşeler için uygun değildir. Havadar ancak hava akımından (cereyan) etkilenmeyeceği yerler seçilmelidir.
İpucu: Yılda 1 veya 2 kez toprak yenileme bitki gelişimini olumlu yönde etkiler. Bol çiçek için püf noktalardan biridir. 
kaynak

16 Mayıs 2013 Perşembe

ANNELER GÜNÜ HEDİYELERİ



Papatyaları anneler günü hediyesi olarak çok sevdiğim komşum Münevver abla için yaptım,çok güzel olmadı ama Münevver abla çok memnun oldu,sevindi,eee tabi dolayısıyla bende mutlu oldum.







Bu seramik kavanoz setide  Çağrı'nın(küçük oğluşum) bana anneler günü hediyesi,tam benlik çok güzeller ,nasıl memnun oldum anlatamam,mutfağa gidip gelip bakıyorum :))
Allah çocuklarımıza sağlıklı uzun ömür versin,acılarını göstermesin,Amin.
 

REGAİP KANDİLİ


15 Mayıs 2013 Çarşamba

ÇAKMA İŞKEMBE ÇORBASI :))


Merhaba arkadaşlar,bugün çakma işkembe tarifi paylaşıcam sizlerle,gerçeği çok yakında bkleyin :)
Aslında ben eskiden hiç sevmezdim işkembe çorbasını,sarımsakda yemezdim ama artık ikisinide çok severek yiyorum,evet gelelim tarifimize...


MALZEMELER
- Yarım tavuk göğüs eti
- 1 lt. su
-tuz

TERBİYESİ İÇİN
-1/2 su bardağı yoğurt
-2 yemek kaşığı un
-1 yumurtanın sarısı
-yarım limonun suyu
-3-4 diş sarımsak

ÜZERİ İÇİN
-biraz sıvıyağ
-pulbiber

HAZIRLANIŞI
Tavuk göğsünü biraz tuz attığınız suda haşlayın,pişince minik minik parçalara ayırın.
Terbiye malzemelerini karıştırıp çırpın,pürüzsüz bir hale getirin,tavuk suyundan biraz ekleyin,
tavuk etlerini ve terbiyeyi tencereye yavaş yavaş karıştırarak ekleyin.
Karıştırarak kaynatın,kaynayınca karıştırmayı bırakın 2-3 dk. kaynatıp altını kapatın.
Küçük bir tavada az sıvıyağı kızdırıp,pulbiberi ekleyin ,çorbayı servis ederken üzerine bu sostan gezdirin,isterseniz servis sırasında biraz sirkede ekleyebilirsiniz lezzetli oluyor.

AFİYET OLSUN...

11 Mayıs 2013 Cumartesi

ANNELER GÜNÜ



Bugün anneler günü,başta kendi annem,kayınvalidem,blog dünyasındaki annelerin ve tüm annelerin anneler günü kutlu olsun.
,Benim annem İzmirde ancak telefonla kutlayabileceğim gününü,sabahda kayınvalideme gidip hediyesini vereceğiz.
Benim hediyelerimde oğluşlarımdan geldi,çok beğendim çok mutlu oldum,teşekkür ediyorum onlara ve eşime,iyiki varlar beni mutlu ediyorlar :)

 

9 Mayıs 2013 Perşembe

KAKAOLU ISLAK KURABİYE



İyi akşamlar herkese,
yarın kurs hocamızın doğumgünü,sınıfta sürpriz kutlama yapıcaz,herkes birşeyler hazırlayıp götürecek,
bende bu kurabiyeyi çok sevdiğim için bu akşam hazırladım,işte tarif.

MALZEMELER
-2 yumurta
-3/4 su bar. toz şeker
-3/4 su bar. sıvıyağ
-3 yemek kaş. kakao
-1 paket kabartma tozu
-1 paket vanilya
-3 su bar. un

ŞERBET MALZEMELERİ
-1,5 su bardağı su
-1 su bar. toz şeker

ÜZERİ İÇİN
-Hindistan cevizi

HAZIRLANIŞI
Önce şerbet malzemelerini şeker eriyene kadar kaynatın,soğusun.
Hamur malzemelerini önce sıvıları,sonra tozları ekleyerek iyice yoğurun.
Cevizden küçük parçalar koparıp yuvarlayın.
Yağlanmış fırın tepsisine aralıklı dizin.
170 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dk. pişirin,kurabiyelerin üzeri çatlayınca pişmiş demektir.
Kurabiyeleri fırından çıkarınca hemen şerbete batırın ve Hindistan cevizine bulayın.Servis tabağına alın.
AFİYET OLSUN...
 

8 Mayıs 2013 Çarşamba

SİRKE TATLISI




Geçenlerde canım tatlı istedi ,çok uğraşmak istemedim,kolay bir tarif olsun dedim ve uzun zamandır denemek istediğim bir tarifi denedim ve çok beğendim,benim gibi tatlı severler için güzel bir tarif,yapmak isterseniz buyrun tarifi :)

MALZEMELER
-1 yumurta
-yarım fincan sıvıyağ
-yarım fincan sirke (ben üzüm kullandım)
-1 çay kaşığı karbonat
-aldığı kadar un
-kızartmak için sıvı yağ
Fincan ölçüsü için türk kahvesi fincanı kullandım.

ŞERBET MALZEMELERİ
-2 su bardağı toz şeker
-2 su bardağı su
-yarım küçük limonun suyu

HAZIRLANIŞI
Önce şerbet malzemelerini karıştırıp kaynamaya başlayınca 15 dk. daha kaynatın ve limon suyunu ekleyip 1-2 dk. daha kaynatıp ocağı kapatın.
Hamur için önce yumurtayı kır,sıvıyağ,sirke ve karbonatı ekleyip karıştırınunu ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun.
Oklavayla 1 cm. kalınlığında açın,küçük dikdörtgenler kesip ortalarından sıkarak fiyonk şekli verin.
  Kızgın yağa atın pembeleşince hemen çıkarın ve şerbetin içine atın,5 dk. kadar şerbette bekletip sevis  tabağına alın.

AFİYET OLSUN...