YEMEK TATLI KURABİYE SALATA PASTA ÖRGÜ ELİŞİ HOBİ

hürriyet

5 Haziran 2018 Salı

KREP KEBABI




Merhaba arkadaşlar,cumartesi günü misafirlerim için yaptığım krep kebabı tarifimi paylaşıyorum sizlerle,mutlaka deneyin,davet menüleriniz için çok lezzetli bir tarif.


MALZEMELER

İÇ MALZEME
500 gr. kuşbaşı (ben dana kullandım)
1 su bardağı doğranmış mantar
Yarım su bardağı garnitür
1 kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
2 domates
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz,karabiber,pulbiber

KREP
2 yumurta
2 Su bardağı un
2,5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz

BEŞAMEL SOS
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı dolusu tereyağı
tuz
Muskat rendesi

Üzeri için kaşar peynir

İç malzemesini hazırlamak için  eti tencereye alıp sulanıp suyunu çekene kadar pişirdim.
Soğanı küçük küçük doğrayıp tencereye ekledim,tereyağınıda ekleyip kavurdum,
salçayı ekledim kavurdum.
Mantarları ekledim biraz daha kavurup garnitürleri ekledim,domatesleri doğrayıp ekledim,tuz ve baharatları ekledim,pişince ocaktan aldım.

Krep malzemelerini iyice çırpıp pürüzsüz bir hamur elde ettim.
Krep tavasını ısıtıp birer kepçe hamurdan döküp iki tarafını pişirdim.
Kreplerin ortasına iç malzemeden koyup bohça şeklinde katlayıp tepsiye dizdim.

Beşamel için yağı tencereye aldım eriyince unu ekledim,kokusu çıkana kadar kavurdum.
Sütü yavaş yavaş ekledim,iyice çırptım.
Kaynayana kadar pişirdim,biraz tuz ve muskat rendesi ekledim.
Ocaktan alıp bohçalarımın üzerine ekledim,üzerine kaşar peyniri koyup 200 derece fırında kaşarlar kızarana kadar pişirdim.






8 Nisan 2018 Pazar

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR


 Mutlu pazarlar canlar,bugün menüde zeytinyağlı enginar yemeği vardı,tabi evde bir tek ben yiyorum,bizim evin erkekleri pek sebze sevmiyorlar maalesef.
Enginarlarıda Muğla Ortaca pazarından almıştım,çok tazelermiş,Ankara'da bu kadar tazesini bulamıyoruz ,hemencecik piştiler.

MALZEMELER
Enginarları bekletmek için
1 limon
1 yemek kaşığı unu geniş bir kaba alın.

*4 Orta boy enginar
*1 orta boy patates
*1 küçük kase bezelye
*6-7dal taze soğan
*biraz dereotu
*yarım limon
*1 yemek kaşığı(silme)un
*zeytinyağı
*tuz
HAZIRLANIŞI

Enginarların yapraklarını temizleyip,içini kaşıkla sıyırın.
Limon ve un attığınız kabın içinde bekletin kararmasınlar.
Tencereye zeytinyağını ekleyip taze soğanları doğrayın,1 dakika kadar kavurun,doğranmış patatesleride içine ekleyip biraz çevirin,bezelyeyide ekleyin.
Enginarları doğrayıp yıkayın,tencereye ekleyip hepsini karıştırın.1 su bardağı kaynar su ekleyin,tuzunu atıp kapağını kapatın,orta ateşte sebzeler hafif  yumuşayana kadar pişirin.
Bir kasede yarım limonun suyu ve 1 kaşık unu karıştırın,yemeğin suyundan biraz ekleyip çırpın,karıştırarak tencereye dökün.
1-2 dakika daha kaynatıp ocaktan alın,dereotunu üzerine doğrayıp ağzını kapatın.Bir gün buzdolabında bekletirseniz daha güzel olur.


4 Nisan 2018 Çarşamba

KUZU ETLİ ARAPSAÇI


Merhaba,bugün yine ege otlarından arapsaçı yemeği yaptım.Aslında ben kavurmasını daha çok seviyorum ama bu kez terbiyeli yemeğini yapmak istedim.
        MALZEMELER
*500 gr. arapsaçı otu
*250 gr. kuzu eti
*6-7 dal taze soğan
*tuz
*zeytinyağı

TERBİYESİ İÇİN

*yarım limonun suyu
*1 yemek  kaşığı un

       HAZIRLANIŞI
Arapsaçı yıkanıp ayıklanır iri doğranır,taze soğanlar temizlenip onlarda ayrı bir kaseye iri doğranır,
et tencereye alınır,suyunu salıp tekrar çekene kadar pişirilir.
Tencereye yağ eklenir ve soğanlar 1-2 dakika kavrulur,arapsaçı eklenir ve 1-2 dakika daha kavrulup su eklenir,yumuşayana kadar pişirilir.
Terbiyesi için un ve limon suyu çırpılır,yemeğin suyundan biraz eklenir ve tencereye eklenir,kaynadıktan sonra odaktan alınır.
      AFİYET OLSUN...

3 Nisan 2018 Salı

MENEVİŞ KAVURMASI



İyi akşamlar canlar,bugün size ege ve akdenizde bilinen bir tarifle geldim.Turp otu bulurum ümidiyle Muğla Ortaca pazarına uğrayıp enginar ,arapsaçı ve meneviş alarak Ankara'ya döndüm.
Menevişi ilk defa gördüm,arap saçı aldığım bayan önerdi,hiç bilmiyorum dedim nedir nasıl pişer,
meneviş dedi,çitlembik ağacının taze filizleriymiş,ikide tarif verdi sağolsun.
Aslında  yöreye göre farklı isimleri varmış,ben meneviş diye öğrendim.
Bugün ikisinide denedim,ikiside ayrı güzel oldu.
Bilenler çoktur tabiki,benim gibi bilmeyenler için tarifi ekliyorum.

MALZEMELER
*500 gr. meneviş
*1 büyük kuru soğan
*2 yumurta
*yarım çay bardağı zeytinyağı
*tuz

HAZIRLANIŞI

Menevişleri yıkayıp kaynar suda 20 dk. kadar haşladım.
Sert kısımlarını kesip doğraradım,
kuru soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında kavurdum.
Menevişleri ekledim,çok az su ekledim,suyunu çekince yumurtaları kırdım.
Hepsi bu kadar ,çok lezzetli bir ot kavurması oldu.
     AFİYET OLSUN...


24 Ocak 2018 Çarşamba

PANKEK(PANCAKE)



İyi akşamlar canlar,okullar tatil küçük oğlum geldi,gidene kadar tüm sevdiklerini pişirip yedirmezsem içim rahat etmiyor tüm anneler gibi,bu sabah kahvaltıya pankek yaptım,çocuklar evde sizede fikir olur belki😊
MALZEMELER
*2 yumurta
*1su bardağı süt
*yarım çay bardağı zeytinyağı
*5 yemek kaşığı şeker
*1,5 su bardağı un
*1 paket kabartma tozu
*1 çimdik tuz
*portakal kabuğu rendesi

HAZIRLANIŞI
Tüm malzemeleri pürüzsüz bir hamur elde edene kadar çırpın,
tavayı ilk seferde çok az yağlayın,
kepçeyle hamurdan azar azar dökün,
üzeri göz göz olunca ters çevirin,
servis tabağına alın bal veya reçelle servis edebilirsiniz.

26 Aralık 2017 Salı

TAHİN PEKMEZLİ ELMALI KEK




Herkese iyi akşamlar,havalar soğuduğunda nedense çayın yanında mutlaka birşeyler atıştırmak istiyoruz,yani ben öyleyim kendimi tutuyorum ama arada karşı koyamadığım kaçamaklarım oluyor😊
Bugünde kendimi tutamadım hem çayın yanında bir dilim yemek için ,hemde yarın kursa götürmek için elmalı,tahin,pekmezli bir kek yaptım.

MALZEMELER
*3 yumurta
*2 orta boy rendelenmiş elma
*1 su bardağından iki parmak eksik zeytinyağı
*yarım su bardağı toz şeker
*yarım su bardağı pekmez
*1 su bardağı yoğurt
*1 çay bardağı tahin
*1 paket kabartma tozu
*1 paket vanilya
*ceviz içi
*portakal kabuğu rendesi
* 2,5 - 3 su bardağı un

HAZIRLANŞI
Yumurta ve şekeri iyice çırpın,diğer sıvı malzemeleri ekleyip karıştırın,vanilya,ceviz ve portakal kabuklarını ekleyin,kabartma tozunu unla karıştırıp ekleyin,çırpın.Karışımı yağlanmış kalıba döküp 180 derece fırında pişirin.
    AFİYET OLSUN...

13 Ağustos 2017 Pazar

ŞEFTALİLİ GALETTE






İyi akşamlar arkadaşlar, hafif meyveli bir lezzetle geldim,şeftali zamanı geçmeden galette yaptım.

MALZEMELER
2 su bardağı un
125 gr. Tereyağı
2 yemek kaşığı şeker
1 tutam tuz
3 yemek kaşığı buzlu su

İÇİNE
5 orta boy şeftali

ÜZERİNE
1 yemek kaşığı şeker

HAZIRLANIŞI
Un,şeker ve tuzu bir kaba alıp karıştırın.
Soğuk tereyağını parçalayarak ekleyip iyice karıştırın.
Buzlu suyu ekleyip yoğurun,strece sarıp buzdolabında 1 saat bekletin.
Şeftalilerin kabuklarını soyup ince dilimleyin.
Hamuru yağlı kağıt üzerine alın, üzerinede yağlı kağıt serip merdaneyle ince açın ve kenarlarını düzeltin.
Üzerine biraz un ve toz şeker serpin,
kenarlarında boşluk bırakarak şeftalileri dizin.
Kenarlarını kıvırıp yumurta sarısı sürün,üzerine 1 yemek kaşığı toz şeker serpin.
180-200 derece fırında Şeftaliler suyunu salıp tekrar çekene kadar pişirin. Fırından alınca kenarlarına pudra şekeri serpip, soğuyunca dilimleyerek servis tabağına alın.
       


2 Haziran 2017 Cuma

SÜTLÜ DOMATES ÇORBASI










İyi akşamlar, çoğunuz biliyorsunuzdur ama bilmeyenler için sütlü domates çorbası tarifi var bugün,çünkü domatesi fazla almışız:))ben almıştım,eşimde almış ziyan olmadan bitireyim dedim.
MALZEMELER
*4 büyük domates
*1 kuru soğan
*1 yemek kaşığı un
*1 yemek kaşığı salça
*1/2 çay bardağı zeytinyağı
*1 su bardağı süt
*4 su bardağı su
*tuz,karabiber

HAZIRLANIŞI
Domates ve soğanı doğrayıp üzerini geçecek kadar su ekleyip kaynatıyoruz.
Blenderdan geçirip püre haline getiriyoruz.
Ayrı bir tencerede zeytinyağı ve unun kokusu çıkana kadar kavuruyoruz,
salçayı ekliyoruz biraz kavurup domates püresini ekliyoruz,tuz ve karabiber ekliyoruz, su ve sütü ekleyip kaynayana kadar karıştırıyoruz.Servis ederken üzerine kaşar rendesi serpiyoruz.
    AFİYET OLSUN...


28 Mayıs 2017 Pazar

KREMŞANTİLİ KOLAY BUZLUK PASTASI






İyi geceler,hayırlı ramazanlar, yine uzun zaman olmuş paylaşım yapmayalı, yapımı çok pratik ve lezzetli bir tatlıyla geldim.Yaz aylarında yapılabilecek en güzel ve basit tatlı. 

MALZEMELER 
*2 poşet kremşanti 
*1 su bardağı süt 
*1 paket kremalı sandviç bisküvi (çokoprens)
*1 küçük kase doğranmış çilek
*1 küçük kase damla çikolata 
*biraz ceviz,fındık,fıstık parçası 

HAZIRLANIŞI
Krem şantileri sütle iyice çırpıyoruz, 
diğer malzemeleride ekleyip karıştırıyoruz,
streç film serdiğimiz bir kalıba karışımı boşaltıp düzeltiyoruz, 
üzerini kapatıp buzlukta bir gece bekletiyoruz,
servis tabağına alıp üzerini çikolata sos ve çilekle süsleyip servis ediyoruz.
AFİYET OLSUN... 

18 Mart 2017 Cumartesi

İRMİKLİ PUDİNGLİ TATLI


Bugünkü tarif hafif, pratik ve lezzetli bir tatlı.

MALZEMELER
*1 lt. Süt
*1 su bardağı irmik
*1 su bardağı şeker
*1 paket vanilya
*1 yemek kaşığı tereyağı

Üzeri için:
1 paket çilekli puding.

HAZIRLANIŞI
Tencerede irmik ve şekeri karıştırıp sütü ekleyelim,orta ısıda sürekli karıştırarak pişirelim.Kaynamaya başlayınca vanilya ve tereyağını ekleyelim,1-2 dk. daha kaynatıp sudan geçirdiğimiz kalıba boşaltalım.
Soğuyunca buzdolabında 4-5 saat bekletelim, tatlıyı servis tabağına alalım.Pudingi üzerindeki tarife göre pişirip tatlının üzerine dökelim. Buzdolabında bekletip üzerini süsleyerek servis edelim.

12 Mart 2017 Pazar

ÇAYLI KURABİYE




İyi akşamlar canlar,yine bir kurabiye tarifi ile geldim.Tadı nefis,yapımı çok pratik bir kurabiye, işte tarif.

MALZEMELER
*250 gr. tereyağı
*1 su bardağı zeytinyağı
*1 yumurtanın sarısı (beyazı üzerine)
*1 su bardağı şeker
*1 paket kabartma tozu
*2 silme yemek kaşığı kuru çay
*2 silme yemek kaşığı nescafe
*5 su bardağı un

HAZIRLANIŞI
Çay ve kahve dışındaki malzemeyi karıştırıp,yoğurun.Çay ve neskafeyi ekleyip tekrar yoğurun.Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın, hafif bastırın
üzerini yumurta beyazına bulayıp  cevize bulayın,180 derecede pişirin.
   AFİYET OLSUN...

11 Mart 2017 Cumartesi

ÖRGÜ YELEK

İki yıl önce ördüğüm pudra pembesi yeleğim,aslında çeyizlik örmüştüm ama büyük olunca bana kaldı :)Alize Angora Gold,3,5 no. şişle ördüm.

3 Mart 2017 Cuma

TAHİNLİ KURABİYE





İyi akşamlar,bugün size yapılışı çok basit ama çok lezzetli, çayın kahvenin yanına çok yakışacak bir tarifim var.

TAHİNLİ KURABİYE
MALZEMELER
*1 su bardağı tahin
*1 su bardağı zeytinyağı
*1 su bardağı pudra şekeri
*1 paket kabartma tozu
*1 paket vanilya
*biraz damla çikolata
*3-3,5 su bardağı un

HAZIRLANIŞI
Un ve kabartma tozu dışındaki tüm malzemeyi bir kapta karıştırın,unu azar azar ekleyin, kabartma tozunuda unla birlikte ekleyip yoğurun.Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın, tepsiye dizin, 170 derece fırında pişirin.
       

19 Ocak 2017 Perşembe

SİMİT POĞAÇA



İyi geceler canlar,yine uzun bir aradan sonra tarif ekliyorum. Çok güzel pastanelerdekini aratmayacak bir poğaça tarifim var.

MALZEMELER

*1 su bardağı sıvıyağ
*2 su bardağı ılık su
*3 yemek kaşığı yoğurt
*1 paket instant maya
*5 tatlı kaşığı şeker
*1 tatlı kaşığı tuz
*1 yumurtanın beyazı
*Aldığı kadar un

Bulamak için

2 yemek kaşığı pekmez,2 yemek kaşığı su karıştırılır.
Susam
HAZIRLANIŞI

Tüm malzemeyi karıştırıp (önce sıvılar)yumuşak bir hamur yoğurun, 35_40 dakika üzeri kapalı mayalansın,mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlak açın,içine harç koyup(ben kaşar peyniri koydum) kenarlarından kapatıp rulo yapın,önce pekmezli suya sonra susama bulayın,tepsiye dizin, yarım saatte tepside mayalansın 200 derece fırında pişirin.
            AFİYET OLSUN...