10 Kasım 2012 Cumartesi
6 Kasım 2012 Salı
ÖNEMLİİİİİİİ....
Tohumlarımızın Nesli Tehlike Altında!
Atadan kalma tohumlarımız;
* Lezzetli ve sağlıklı gıdaların temini için birer genetik hazinedir
* Binlerce yıldır değişen koşullara uyum sağlayarak günümüze ulaşmayı başarmış numunelerdir
* Tarımsal biyoçeşitliliğin önemli bir parçası ve yaşamın sürdürülebilirliğinin olmazsa olmazıdır
* Dışarıya bağımlı kalmaksızın ülkemizin gıda güvenliğinin teminatıdır
Ancak bugün Anadolu’ya özgü yerel tohum çeşitliliğimiz yok oluyor. Tek seferlik, ticari tohumların egemenliği nedeniyle gıdamızın ve geleceğimizin güvencesi yerli tohumların nesli tehlike altında! Yeryüzünde zengin çeşitlilikteki yaşamı sürdürebilmek, atalık tohumlarımızı gelecek kuşaklara aktarmamıza bağlı.
TOHUM TAKAS AĞI, yüzyılların bilgisini taşıyan yerli tohumlarımızın korunup yaygınlaşmasını amaçlıyor.
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin, Adım Adım Oluşumu desteğiyle yürüttüğü TOHUM TAKAS AĞI KAMPANYASI’na destek olarak,
* Anadolu’nun dört bir yanındaki ekolojik çiftliklerde yerli tohumların çoğaltılarak paylaşılmasını sağlayacak;
* Bu toprakların yüzlerce yıllık bereketinin, lezzetinin, besin zenginliğinin ve kültürünün gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için sağlam patikalar oluşturacaksınız.
Verdiğiniz desteğin her kuruşu binlerce yeni tohuma dönüşecek...
Kredi kartı ile bağış yapmak istiyorsanız: https://www.bugday.org/portal/BagisAdimAdim.php
EFT/havale yoluyla bağış yapmak istiyorsanız:
Alıcı Adı: Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği
Garanti Bankası Karaköy Şubesi - Şube No: 400
Hesap No: 6295240
IBAN No: TR67 0006 2000 4000 0006 2952 40
www.bugday.org - www.yasasintohumlar.org
facebook.com/BugdayDernegi
twitter.com/BugdayDernegi
Twitter paylaşımlarınız için hashtag: #YasasinTohumlar
Bir bumads sosyal sorumluluk içeriğidir.
29 Ekim 2012 Pazartesi
CUMHURİYET BAYRAMI
25 Ekim 2012 Perşembe
MUTLU BAYRAMLAR
16 Ekim 2012 Salı
KURSA BAŞLADIIMMM VE BATTANİYEM
Eveeeett daha önce resim kursuna kayıt yaptırdığımı söylemiştim ya,
işte ilk karamalar,çok acemice ama olsun azimliyim yavaş yavaş öğrenicem:))
Bitirdiklerimi burada sizlerle paylaşıcam.
BATTANİYEDE SON DURUM
Sevgili ALONENES in düzenlediği motif etkinliğinde ilk ay motif alacaklar arasında bende vardım,
işte motiflerim geldi ve de birbirine eklendi.
Kenarına nasıl bir örnek yapsam karar veremedim,şimdilik beklemede bakalım ne zaman ilham amca gelirse o zaman yaparım:))))
yemek,örgü,elişi,
battaniye,
etkinlik,
motif,
motif etkinliği,
nako,
nako pırlanta,
resim,
resim kursu
5 Ekim 2012 Cuma
MOTİF ETKİNLİĞİNDE SON DURUM
Bugün kurstan eve geldim gelir gelmez kargom geldi:))vede motiflerim artık tamamdır,
ama ne zaman eklemeye başlarım hiç bilmiyorum bu ara çok doluyum,iplerimi yarın alır boş bi zamanımda birleştirmeye başlarım artık.
şalıma ve ipliğin rengine bayıldım.
Peketi alınca çok şaşırdım vede çok sevindim çünkü sevgili KEVSER ve AYSEL motifleri birlikte göndermişler,paketlerine birbirinden güzel hediyeler eklemişler.
İkisinede çok çoooook teşekkür ediyorum ve çoook öpüyorum onları...
Motifleri çok beğendim ellerine sağlık iki arkadaşımında,yumuşacık havlum mis gibi kokuyor,
Üstteki kutu ve içinden çıkan şipşirin tuzluk ve biberliğim önceki hafta geldi ama tembel ben ancak ekleyebiliyorum,
arkadaşımdan çok özür diliyorum gecikme için,
motiflerimi.tosuncuklarımı ve elleriyle kapladığı kutuyu çok beğendim,ellerine sağlık sevgili NURTEN
tekrar çok çoook teşekkür ederim,bütün motiflerim şimdi bana kapladığın kutunun içinde birbirine eklenmeyi bekliyorlar.
ama ne zaman eklemeye başlarım hiç bilmiyorum bu ara çok doluyum,iplerimi yarın alır boş bi zamanımda birleştirmeye başlarım artık.
şalıma ve ipliğin rengine bayıldım.
Peketi alınca çok şaşırdım vede çok sevindim çünkü sevgili KEVSER ve AYSEL motifleri birlikte göndermişler,paketlerine birbirinden güzel hediyeler eklemişler.
İkisinede çok çoooook teşekkür ediyorum ve çoook öpüyorum onları...
Motifleri çok beğendim ellerine sağlık iki arkadaşımında,yumuşacık havlum mis gibi kokuyor,
Üstteki kutu ve içinden çıkan şipşirin tuzluk ve biberliğim önceki hafta geldi ama tembel ben ancak ekleyebiliyorum,
arkadaşımdan çok özür diliyorum gecikme için,
motiflerimi.tosuncuklarımı ve elleriyle kapladığı kutuyu çok beğendim,ellerine sağlık sevgili NURTEN
tekrar çok çoook teşekkür ederim,bütün motiflerim şimdi bana kapladığın kutunun içinde birbirine eklenmeyi bekliyorlar.
2 Ekim 2012 Salı
SON KIŞ HAZIRLIKLARI
Artık sonbahar iyice kendini hissettirmeye başladı,
kış hazırlıklarınında sonu geldi benim için,
daha hazırlık yapanlar vardır elbette.
Pazardan bamya alıp temizledim,yıkadım,çok az sıvıyağ ve çok az sirkeyle kavurdum,biber ve domatesini ekledim,soğuyunca poşetlere birer yemeklik doldurup hooop dondurucuya kışın hazır yemek işte soğanını kavur,sarımsağını ,limonunu ekle tamamdır.
Ayrıca sirkeyle kavurduğum için kesinlikle salyanlanma olmuyor,ben büyükleri doğruyorum.
kg. bamya için 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ,4-5 yemek kaşığı üzüm sirkesi yeterli oluyor,öz kararı yaptığım için ölçü vermiyorum ama kesinlikle denemenizi öneririm.
Fasülyeleri istediğiniz gibi doğrayıp ,yıkayıp domates ve biberle birlikte kavurun,soğuyunca poşetleyip onlarıda dondurucuya atın.Zaten çoğunuzun yaptığını biliyorumda işte blogda bulunsun belki faydalanan olur:)))))
Turşumuda yaptım,2,5 kg. kornişon salatalık
10 yemek kaşığı kaya tuzu,
1 su bardağı üzüm sirkesi,
ben biraz acı biber ve kapya biberde ekledim,
2 baş sarımsak,
2 adet defne yaprağı,
zaten 2- 2,5 lt kadar su alıyor.
Sebzeleri yıkayıp çatalla bir kaç delik açın,turşu kabınıza koyup,diğer malzemeleri karıştırıp üzerine dökün.
Altına bir kap koyup bir kaç gün serin biryerde bekletin,suyu akacaktır,eğer eksilirse üzerine su ekleyin,
damak tadınıza göre tuzunu tekrar kontrol edip tuz ilave edebilirsiniz.
Buda kahvaltılık biber sosu,
10 kg kapya biber,
1 kg. domates,
2 adet kuru soğan,
2 baş sarımsak(azaltıp,çoğaltabilirsiniz,size kalmış)
1 su bardağı sıvıyağ,tuz.
Ben birazda kırmızı acı biber ekledim.
Önce biberleri közleyip,kabuklarını ve çekirdeklerini temizleyin,
soğan ,sarımsak ve közlenmiş biberleri rondodan geçirin,
geniş bir tencereye sıvıyağ ekleyip,karışımı dökün,nane,kekik ve karabiber ekleyip karıştırın.
Yalnız geniş bir tencereye koyun yoksa sıçrayıp mutfağınızı batırır.
tuzunu ekleyip kaynatın,
15 dk. kaynayınca altını kısıp sıcakken kavanozlara doldurun,ağzını sıkı kapatıp,ters çevirin.
Üzerine bir örtü örtün ,soğuyunca kontrol edin sızma yoksa serin biryerde saklayın.Kavanozları açtıktan sonra buzdolabında muhafaza edin.
yemek,örgü,elişi,
biber,
biber sosu,
domates,
kahvaltılık sos,
kapak,
kavanoz,
kış,
kış hazırlıkları,
kornişon,
turşu
22 Eylül 2012 Cumartesi
MOTİF ETKİNLİĞİ
yemek,örgü,elişi,
etkinlik,
hediye,
motif,
motif etkinliği,
nako,
nako pırlanta
19 Eylül 2012 Çarşamba
ATÖLYE NARDA ÇEKİLİŞ VAR...
atölye nar çekiliş var,hemde dekopaj resimleri,
buradan duyuruyorum vede çekilişe katılıyorum bütün şanssızlığıma rağmen,
inşallah bu kez bana çıkar:)))))
buradan duyuruyorum vede çekilişe katılıyorum bütün şanssızlığıma rağmen,
inşallah bu kez bana çıkar:)))))
yemek,örgü,elişi,
atölye nar,
blog çekilişleri,
hediye çekilişi
18 Eylül 2012 Salı
KIŞ HAZIRLIKLARINA DEVAM
Taze fasülye,biraz patlıcan ve biberle birlikte kuruttum,kışın haşlanıp,pişirilecek kısmet olursa.
Patlıcanlarıda ,bostan patlıcanı ve kemer patlıcan alıp kuruttum ,seneye sadece bostan patlıcanı kurutucam Allah ömür verirse,daha lezzetli oluyor çünkü.
Dolmalık patlıcanlar,alacalı soyup,içlerini oyup kuruttum.
Bunlarda enginar yaprakları,çay olarak demlenecekler.
Karnıyarıklık patlıcanda kuruttum.
Dolmalık biberlerim.
Hepsi kurutuldu,bez torbalarda kışın afiyetle yenmeyi bekliyorlar:)))
17 Eylül 2012 Pazartesi
MOTİF ETKİNLİĞİ
ALANONES arkadaşımızın düzenlediği motif etkinliğine bende katılmıştım biliyorsunuz,
işte bu ayki motiflerim,kısmetse yarın Kıbrıs'a yola çıkacaklar.
yemek,örgü,elişi,
motif,
motif etkinliği,
nako,
nako pırlanta,
sarı
12 Eylül 2012 Çarşamba
TAZE BİBEEEEEERRRRR
Biberlerim balkonumdan,balkona eski damacanaları kesip ilkbaharda biber tohumu ekmiştik,
bir kaç kez topladım yedik afiyetle taze taze,
bu sabah yine topladım çok az ama onları kendimiz ektiğimiz için toplamasıda yemeside çok zevkli.
Elmalarda kayınvalidemlerin bahçesinden organik elma:))biz olgunlaşmadan topladık,çocuklar böyle seviyorlar.
DEKOPAJ RESİMLERİ
Bunlar çok tatlılar yaaa,
bugün nette gezerken gördüm resimleri,belki işinize yarar.
Artık benimde işime yarasalar çok iyi olacak dimi,çok istiyorum birşeyler yapmayı ya bakalım kısmet ne zaman.
Aaaaaa ben size söylemeyi unuttum,geçen hafta resim kursuna kaydımı yaptırdım,ablamın ısrarları sonucunda,aslında ahşap boyama kursuna gitmek istiyordum.
Ablam geçen yıl resim kursuna gitti,bu yıl tekrar kayıt yaptırdı çok güzel resimler yaptı,bir ara paylaşırım fotoları,banada sende resime gel deyince eehhh hadi tamam dedim.
önümüzdeki hafta başlar sanıyorum,daha belli değil.Yaptıklarımı burda sizlerle paylaşıcam inşallah,çok heyecanlıyım bakalım nasıl işler yapıcam.
10 Eylül 2012 Pazartesi
SABUN SÜSLEME
yemek,örgü,elişi,
dekopaj,
dekupaj,
mum süsleme,
peçete,
peçete dekupaj,
peçete ransfer,
sabun,
sabun dekupaj,
süs,
süsleme
4 Eylül 2012 Salı
KIŞ HAZIRLIKLARI
Şimdi son hazırlıklar kaldı,bende dün 5 kg. domates,1 kg. sivri biber aldım.
domatesleri kaynar suda bekletip kabuklarını soydum,
biberleri temizledim,doğradım.
Tencereye az sıvıyağ döküp biberleri soteledim,
doğradığım domatesleride ekleyip biraz kaynattım,
ocağı kısıp kaynar haldeki domatesleri kavanozlara doldurdum,
kapaklarını sıkıca kapatıp bir bezin üzerine ters çevirdim,üzerlerini örttüm,
sabah kalktığımda hepsinin kapakları tutmuştu,paketleyip depoya kaldırdım.
Kışın melemen,makarna sosu,pilavlar,pide içi yapmak için hazır oldu.
Büyüklü küçüklü 16 kavanozum doldu.
Birazda şişe domatesi yaparım oldu bitti.Sizlerin kış hazırlıkları nasıl gidiyor bakalım,yazın hadi:))
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)