YEMEK TATLI KURABİYE SALATA PASTA ÖRGÜ ELİŞİ HOBİ

hürriyet

28 Kasım 2013 Perşembe

FIRINDA SODALI KARNIBAHAR KIZARTMASI





Herkese iyi akşamlar,
çok sevdiğim bir lezzeti paylaşıcam bugün sizlerle,karnıbaharın her türlüsünü çok severim ama ne yazıkki ev halkı pek hoşlaşmadı karnıbahardan bir türlü,sadece kızartmasını yiyorlar,
tavada çok yağlı ağır oluyor bende fırında pişiriyorum çok güzel ve hafif bir yemek oluyor.

MALZEMELER
*1 küçük karnabahar

SOS MALZEMELERİ

*1 şişe maden suyu
*2 yumurta
*3 yemek kaşığı un
*2 yemek kaşığı sıvıyağ
*tuz

*üzeri için kaşar rendesi

HAZILANIŞI
 Karnıbaharları çiçeklerine ayırıp tuzlu kaynar suda biraz haşlayın,çok haşlamayın ezilmesinler,diri kalsınlar biraz,suyunu süzüp bir kenarda bekletin.
Derin bir kasede kaşar rendesi hariç sos malzemelerini iyice çırpın,
fırına dayanıklı bir tepsiyi yağlayın karnıbaharları sosa bulayıp tepsiye dizin,
kalan sosu  üzerine gezdirin,200 derece fırında üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirin,fırından alıp üzerine kaşar rendesi serpin kaşarlar eriyince fırından alın,biraz ılınınca dilimleyip servis edin.

           AFİYET OLSUN...

23 Kasım 2013 Cumartesi

ÖĞRETMENLER GÜNÜ

 
 











AŞURE


Aslında aşureyi geçen hafta yaptım ama yayınlama fırsatı bulamadım,Allah seneyede hem orucumuzu tutmayı hemde aşuremizi kaynatıp dağıtmayı nasip etsin inşallah,daha aşure yapmamış olanlar için işte tarif...


MALZEMELER
*1 kg. aşurelik buğday
*2 kg. sarı çekirdeksiz üzüm
*200 gr. kuş üzümü
*1,5-2 su bardağı haşlanmış nohut(ölçü size kalmış,zevkinize göre ayarlarsınız)
*1,5-2  su bardağı haşlanmış kuru fasulye
*250 gr. kuru incir
*400 gr. kuru kayısı
*250 gr. kuru dut
*1 yemek kaşığı karanfil
*400 gr. fındık
*400 gr. fıstık
*400 gr.ceviz
*2 elma
*2 portakal
*şeker,bir tutam tuz


HAZIRLANIŞI

Aşurelik buğdayı iyice yıkayın,üzerine su ekleyip akşamdan bir taşım kaynatın,
üzümleri yıkayın akşamdan kaynar suya koyun,
sabaha buğdayınız çiçek gibi açılmış olacak,üzerine kaynar su ekleyip kaynamaya bırakın,
üzümleri tencereye ekleyin,
fasulye ve nohutu  tencereye ekleyin,bir tutam tuz ve şekeri ekleyin (şeker miktarı size kalmış)
kuru meyveleri küçük doğrayıp,hepsini ayrı ayrı 5 'er dk. kaynatıp sularını süzün,
ceviz hariç (aşureyi kararttığı için ben yerken üzerine ekliyorum)
diğer kuru yemişleride kaynatıp suyunu süzünki aşurenizin rengi beyaz kalsın,
elma ve portakalların kabuklarını soyup küçük küçük doğrayın,tencereye ekleyin,
karanfilleri bitki çayı aparatına koyup tencereye atın,tüm malzemeyi tencerede buluşturun ,
malzemeler pişince aşureyi ocaktan alın,kaselere boşaltıp üzerlerini rondadan çekilmiş ceviz,tarçın ve narla süsleyin,ben susamı yağsız tavada kavurup aşurenin üzerine serpiyorum lezzeti çok farklı ve güzel oluyor,tavsiye ederim,komşularım aşuremi çok beğenirler benden söylemesi,mutlaka deneyin.

              AFİYET OLSUN...

 

14 Kasım 2013 Perşembe

HARDAL SOSLU KARNABAHAR SALATASI




Uzun zamandır blogla ilginemiyorum ara uğrasamda çok vakit ayıramadım,bayramdan önce başlayan soğuk algınlığım hala geçmedi,bir türlü iyileşemedim,sürekli tekrarlıyor neyse şükür ayaktayım ilk zamanlardaki gibi yataklık değilim :)
Neyse sizi daha fazla sıkmadan çok sevdiğim bir sebzenin salatasının  tarifini veriyorum :)))))))

MALZEMELER
*1 küçük karnabahar

SOS MALZEMELERİ

*2 adet limonun suyu
*2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
*2 tatlı kaşığı mayonez
*1 yemek kaşığı (silme)hardal
*tuz

HAZIRLANIŞI
Karnabaharı çiçeklerine ayırıp kaynar suda 5 dk. haşlayın,
süzdüğünüz karnabaharları servis alın,
sos malzemelerini bir kasede iyice karıştırıp çırpın,
kaşıkla karnabaharların üzerine gezdirin.

                AFİYET OLSUN...

9 Kasım 2013 Cumartesi

SENİ HİÇ UNUTMAYACAĞIZ



Seni hiç unutmayacağız ve unutturmayacağız,herzaman senin izinde,ilkelerinin bekçisiyiz.

7 Kasım 2013 Perşembe

MUHARREM ORUCU

Muharrem Orucu nasıl tutulur?
Kurban Bayramının 1. gününden başlayarak 20 gün sayılır. 20. günün akşamı Muharrem Orucu için niyet edilir ve oruç başlar. Niyet edildikten sonra gün doğumu ile gün batımı arasındaki sürede hiç bir şey yenilmez ve içilmez. Gün batımı ile iftar açılır.

Oruc süresince (12 gün boyunca) düğün,nişan,sünnet ve benzer törenler/etkinlikler yapılmaz, kurban kesilmez, et yenilmez, Kerbela Şehitleri'nin çektikleri susuzluğu hissetmek için su içilmez (Su saf olarak içilmemektedir. Vücudun su ihtiyacı yenilen yemeklerden, çay,kahve,meşrubat,meyve suyu,ayran gibi sıvı içeceklerden karşılanır).

Muharrem orucunun on ikinci gününden sonra ise On iki İmamlar 'in ve bu yolda şehit olan bütün canların anısına on iki çeşit/veya daha fazla gıdadan oluşan Aşure Çorbası pişirilerek o yılki Muharrem Orucu noktalanır.

Muharrem orucu hakkında genel bilgiler verdiniz. Bu genel bilgilerin ışığında bazı hususların daha iyi bilinmesi için biraz daha ayrıntılı bilgiler verebilir misiniz?

Her şeyden önce bizlerin inancı olan Alevilikte samimiyet esastır. Muharrem orucuna da samimiyet ilkesi çerçevesinde yaklaşmalıyız.

Orucumuzu bazı çıkar hesapları ile tutmamalıyız. Yine biçimsel bir kuralı yerine getiriyor olmak için tutmamalıyız. Bütün bunlardan öte, ne yaptığının bilincinde ve neden oruç tuttuğunun ayırdın da olarak tutmalıyız. Eğer ortada belli bir inanç, itikat, bilinç, hissediş, bağlılık yoksa tuttuğumuz oruç tam olarak amacına hizmet etmiyor demektir. Muharrem orucunda gönüllülük esastır. Kişi kendi özgür iradesi ve bilinciyle oruç tutmalıdır. Başka inanç mensuplarının yaptıkları dayatma, baskı, zorlama biz Alevilerin inancına aykırıdır.

Yukardaki satırlarda da işaret edildiği üzere Muharrem orucu Adem peygamberden başlayarak cümle peygamberlerin ve onları takip edenlerin tuttukları bir oruçtur. Bu orucun özü bu başlangıç ilkesine dayanıyor. Ancak biz Aleviler için anlam ve önemi Kerbela çölünde susuz bir şekilde, insanlığın tanık olduğu ender vahşetlerden birisine maruz kalarak şahadet şerbetini içen İmam Hüseyin'in şahadetiyle başka bir boyut alıyor ve daha da yaşamsal hale geliyor. Orucumuzu bu öz ve bu özün etrafında gelişen yol önderlerimizin (başta Oniki İmamlar olmak üzere) yoluna ve ilkelerine bağlılığın gereği olarak, onların şahsında temsilini bulan ve insanlığı gerçeğe davet eden değerlerine, doğrularına bağlılığın gereği olarak tutmalıyız.
Bunların ışığında tekrar şunların altını çizebiliriz:
Orucumuzda samimiyet ve bu temsil olunan değerlere bağlılık esastır.
Bu çerçevede orucumuzu tutarken kesin kes sağlığımıza zarar verecek şekilde tutmamalıyız.

Hiç bir cana kıymamak maksadıyla on iki gün boyunca -oruç tutalım veya tutmayalım- kesinlikle et yememek gerekiyor.

Yaşamımızın bütününde küfür, şiddet, nefret, öfke, kıskançlık, kin ve daha benzer olumsuz duyguların ve bu duyguların davranış halini almasına izin vermemeliyiz. Muharrem orucu bu kurallara daha bir dikkat etmemiz gereken özel ve anlamlı günlerdir. Bu günlerde daha dikkatli olarak bu tür olumsuzluklar varsa yaşamımızdan, kişiliğimizden çıkarıp atmalıyız.
Oruçlarımızı açtıktan sonra yine aşırıya kaçmamamız gerekiyor. Mümkün olduğunca, sağlığımızı ve bünyemizi de düşünerek az tüketmeliyiz.

Yine sağlığımıza dikkat ederek mümkün olduğunca sade su içmemeye özen göstermeliyiz. Bunun yerine meyve suyu, ayran, çay ve benzer içeceklerle su ihtiyacımızı giderebiliriz.
Düğün, nişan ve daha başka eğlencelerden uzak durmalıyız. Muharrem orucu bizler için aynı zamanda bir yastır. İmam Hüseyin'in acısını yüreğinde hissedenler, Celal Abbas'ın kolundan akan kanın kendi yüreklerinde aktığını hissedenler doğal olarak eğlenemezler.

Bunların dışında temizliğe büyük önem vermeliyiz. Bizlerle aynı ortamı paylaşan farklı inançtan insanların hassasiyetlerini dikkate almalıyız. Bu noktada bir yandan inancımızı yaşarken diğer yandan bazı biçimsel kurallar yüzünden insanların bize, dolayısıyla inancımıza tepki duymalarını engellemeliyiz.

Bu samimi duygu ve düşüncelerle oruç tutan cümle canların oruçları kabul olsun.


kaynak

27 Ekim 2013 Pazar

YİNE BİR ANKARALI YEMEK BLOGERLARI ETKİNLİĞİ



Bugün Ankara'lı yemek blogları olarak 7 ON HEAVEN bistro &cafeye bruncha davetliydik,
Gülo annem ve Ebru'nun düzenlediği bu organizasyonda bulunmaktan çok keyif aldım,
Bloger arkadaşlarla birlikte güzel sohbetler eşliğinde kahvaltımızı yaptık,.

Resimlerdende anlayacağınız üzere çok güzel lezzetler hazırlanmıştı,herbiri çok güzeldi,
mekan çok şık ,ferah,rahatça sohbetler edebileceğiniz bir mekan.Fiyatlarıda çok uygun,
mutlaka gidip bu güzel ortamda ,güzel lezzetleri tatmalısınız.

Adres :
7 ON HEAVEN cafe&bistro

Akşaabat cad.(7. cad.) no:70 Bahçelievler

















25 Ekim 2013 Cuma

KURUTULMUŞ DOMATESLİ BULGUR PİLAVI



MALZEMELER
*1 su bardağı pilavlık bulgur
*2 su bardağı sıcak tavuk suyu
*2 yemek kaşığı tereyağı
*1 tatlı kaşığı karabiber
*tuz
*1 avuç kurutulmuş domates

HAZIRLANIŞI

Kurutulmuş domatesleri kaynar suda 10-15 dk. haşlayın,sonra süzüp küçük doğrayın,
tereyağını tencereye alıp eritin ,yıkayıp süzdüğünüz bulguru tencereye ekleyip birtaz kavurun,tuzunu ve karabiberini ekleyin,domatesleride ekleyip suyunu dökün,kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.

               AFİYET OLSUN...
 

TERBİYELİ BİFTEK



MALZEMELER

*4 parça biftek (dövülmüş)
*1 yemek kaşığı sıvıyağ
*1 yemek kaşığı yoğurt
*2 tatlı kaşığı domates salçası
*kekik,karabiber
*tuz

HAZIRLANIŞI

Biftekleri yıkayın suyu iyice süzülsün,diğer malzemeleri bir kapta karıştırın,biftekleri karışımla buluşturun,iyice harmanlayın,üzerine streç film kapatıp buzdolabında 2-3 saat bekletin .
Dolaptan çıkardığınız etlerinizi hafif yağladığınız teflon tavada iki tarafıda iyice kızarıncaya kadar pişirin.

              AFİYE OLSUN...

 

24 Ekim 2013 Perşembe

MUHALLEBİLİ KEMALPAŞA TATLISI




MALZEMELER
* 1 paket Kemalpaşa tatlısı

 MUHALLEBİ TARİFİ
*1 lt. süt
*1 su bar. toz şeker
*1 su bar. un
*2-3 parça damla sakızı

HAZIRLANIŞI
Kemalpaşa tatlısı üzerindeki tarife göre pişirilir,şerbetin iyice süzdürülmesi gerek sonra tepsiye dizilir,
muhallebi malzemeleri bir tencerede karıştırılıp orta ateşte kaynayınca kadar pişirilir,
kaynamaya başladıktan 5 dk. sonra altını kapatıp Kemalpaşa tatlısının üzerine yayın,tadı etimek tatlısına benziyor.

       AFİYET OLSUN...
 

23 Ekim 2013 Çarşamba

BAHARATLI TUZLU KURABİYE


Bu tarifi mutlaka denemenizi öneririm,kıyır kıyır çok güzel bir lezzet.


MALZEMELER
*125 gr. tereyağı
*1 türk kahvesi fincanı zeytinyağı
*1 yumurta (sarısı dışına sürülecek)
*2 yemek kaşığı yoğurt
*yarım paket kabartma tozu
*1 tatlı kaşığı sirke
*1 çay kaşığı tuz
*1 çay kaşığı şeker
*pul biber,kekik,nane,çörekotu,mahlep (bu malzemeler göz kararı eklenecek zevkinize göre)
*2,5 su bardağı un

HAZIRLANIŞI

Tüm malzemeleri karıştırıp yoğurun,merdaneyle yarum cm. kalınlığında açın,
kurabiye kalıplarıyla kesip yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin,üzerine yumurta sarısını sürün,
190 derece fırında üzerleri iyice kızarana kadar pişirin.
 

REYHAN ŞERBETİ (REYHANİYE)



Bu şerbeti bloglarda görmüştüm,cesaret edip yapmadım bir süre kokusu ağır olur diye,
ama sağolsun Gülo annem mutlaka denemem konusunda beni ikna etti,bende hemen denedim ve şimdiye kadar denemediğime çok pişman oldum,bundan sonra yaz aylarında sürekli yapacağım bir şerbet öğrendim.
Aslında ağustosta yapmıştım bu şerbeti  oazaman laptobum arızalıydı,sonrada ekleme fırsatım olmadı neyse kısmet bugüneymiş :))
Tarifi ben yazmıyorum Gülo annemin bloğunda tarifi bulabilirsiniz,
tarif için tık tık...

 

21 Ekim 2013 Pazartesi

KURUTULMUŞ DOMATES



Bu yaz pazardan 20 kg. domates aldım(Çağrı yardım etti pazardan getirmeme söylene söylene,artık çocuğa pazar deyince kaçacak yer arıyor :))   )
Domatesleri yıkadım,kuruladıktan sonra yuvarlak dilimler kestim,balkona bu işler kullandığım bir bezi serdim ,üzerlerine tuz serptim ve kurumaya bıraktım,domateslerle sürekli ilgilenmek gerekiyor yalnız,serdiğinizin ertesi günü ters çevirmeniz gerekiyor,sürekli ters yüz etmek gerekiyor.
Artık bu domateslerden meze,salata yapıcam ve yemeklerdede kullanıcam ,çok güzel bir lezzet tavsiye ederim,yaptıklarımı sizlerle paylaşıcam yakında.