YEMEK TATLI KURABİYE SALATA PASTA ÖRGÜ ELİŞİ HOBİ

hürriyet

19 Mayıs 2013 Pazar

MISIR GEVREKLİ KURABİYE






Dünkü postta paylaşmıştım bugün ablamın günündeydim,bu kurabiyeleride oraya götürdüm,
herkes çok beğendi,eğer sizde şimdiye kadar denemediyseniz mutlaka deneyin derim,tatlı sevenler için çok güzel bir kurabiye,işte tarif.


MALZEMELER
-250 gr. Tereyağı (oda ısında)
-2 yumurta
-1 su bar. pudra şekeri
-4 su bardağı nişasta(ben buğday nişstası kullandım)
-2 su bar. un
-1 paket kab. tozu
-1 paket vanilya

ÜZERİ İÇİN
-500 gr. Nutella
-3 yemek kaşığı sıvıyağ
-350-400 gr. kadar mısır gevreği

HAZIRLANIŞI

Tereyağı ve pudra şekerini karıştırın,yumurtaları ekleyin,
nişasta ,un,kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek yavaş yavaş ekleyin,yoğurun,
yumuşak ele yapışmayan bir hamur olacak.
Cevizden biraz küçük parçalar koparıp fırın tepsisine aralıklı dizin.
170 derecede ısıtılmış fırında çok hafif kızarana kadar pişirin(beyaz kalacaklar)

Çokokrem ve sıvıyağı bir kapta benmari usulü eritin karıştırın.
Mısır gevreklerini mutfak robotunda biraz ufatın.
Soğuyan kurabiyeleri önce çikolataya batırın,sonra mısır gevreğine bulayıp servis tabağına alın.
Çok güzel bir kurabiye,isterseniz malzemeleri yarıyarıya kullanabilirsiniz.

AFİYET OLSUN...

18 Mayıs 2013 Cumartesi

19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN



SADE KAHVALTI SOFRASI



Bu sabahki üç kişilik kahvaltımız,hafta içi ailece kahvaltı edemiyoruz,Anıl zaten erken yiyemiyor,öğlen yemeği kahvaltı oluyor onun için :)
Bizde Çağrı,ben ve eşim  anca hafta sonu birlikte kahvaltı edebiliyoruz,buda sade soframız.
Allahtan çok yemiyorum birde çok yesem herhalde yüz kiloyu geçerim :)))
Neyse gelelim asıl meseleye susamlı simit tarifi için buraya bakabilirsiniz.
Kurabiyeleri dün yaptım ,yarın ablamın günü var ,akraba günümüz bu kez ben katılmadım,ablamda görücem hepsini inşallah.
Kurabiyeleri oraya götürmek için yaptım,mısır gevrekli kurabiye bizimkileri çikolataya tam bulamadım biz böyle yedik, tarif yarın ,tabi gün masası ve diğer tariflerde ,
HOŞÇAKALIN...

17 Mayıs 2013 Cuma

MENEKŞELERİM VE MENEKŞE BAKIMI



Bunlar benim menekşelerim(den bazıları sadece)15 adet olunca hepsinin fotosunu çekmedim,bunlar ilk açanlar ,diğerleride şu anda açmış durumdalar.
Ben çok sevmeme  rağmen evde çiçek açtırmayı beceremiyordum.Eşimde çiçekleri çok sever,dairede menekşe ekip büyütmüş ,artık tek tek eve getiriyor.
Netten menekşe bakımını araştırdım,artık menekşelerim çiçek açıyor,ben arada tabaklarına maden suyu döküyorum,sizde deneyin.Sizinde menekşeleriniz varsa yada evde yetiştirmek isterseniz  bu bilgilerden faydalanacağınızı umuyorum.
 
 
 
 
 
 
 
 Menekşe bakımı çok zor olmayan bir süreçtir ancak tüm bakım koşullarını yerine getirip birini eksik yaptığınızda tekrar tekrar başa dönmenizi gerektirecek kadarda ciddi bir konudur. Bu nedenle bakım saksı seçiminden başlayıp uzun yıllar yetiştirme evresini komple içerecek şekilde tasarlanmalıdır.

1- Saksı seçimi

Derin saksılar yerine yayvan ve geniş ağızlı saksılar tercih edilmelidir. Saksı genişliği bitki çapının 1/3 ü kadar olmalıdır. Saksı altında mutlaka drenaj deliği bulunmalıdır, bu hayati önem taşır. Nem dengesi menekşeler için önemlidir bu nedenle seramik saksı tercihinde mutlaka sırlı saksılar tercih edilmeldir.

2- Menekşe toprağı nasıl olmalıdır.

Menekşe toprağı bahçenizden alıp saksıya dolduracağınız türden bir toprak değildir. Menekşe toprağı hafif olmalı, nem tutmalı, köklere bol oksijen sağlamalı ve pH 5.8- 6.5 arasında olmalıdır. Bu özellikleri sağlayacak toprağı perlit, vermikülit, ponza, torf, sphagnum yosunu gibi birçok malzemeyi karıştırarak hazırlayabilirsiniz.
Genel olarak kabul olmuş karışım 1 ölçek torf, 1 ölçek perlit veya ponza, 1 ölçek vermikülit şeklindedir.

3- Işıklandırma

Menekşeler aydınlık alanları severler ancak dik gelen güneş ışığından hoşlanmazlar. Perde arkasından veya jaluziden süzülen ışık çok idealdir. Pencereden 60-80 cm içeri uygun bir alana yerleştirilebilir. Çok içeri gitmek yetersiz ışıklanmaya neden olabilir. Menekşeyi konumlandırırken yaz kış ayrımı yapılmalıdır. Doğu penceresi genelde uygun bir konumdur çiçeklenmek için ihtiyacı olan güneşlenmeyi alırken yakıcı güneştende korunabilir. Işık yoğunluğuna göre batı ve kuzey pencereleride değerlendirilebilir.

Menekşe bakımı çok zor olmayan bir süreçtir ancak tüm bakım koşullarını yerine getirip birini eksik yaptığınızda tekrar tekrar başa dönmenizi gerektirecek kadarda ciddi bir konudur

4- Sıcaklık isteği

Menekşeler tropikal iklim bitkisidir bu nedenle dünyanın birçok bölgesinde iç mekanda yetiştirilmek zorundadır. En iyi gelişimlerini gündüz 21-27 C gece 16-21C derece civarında yaparlar. 15 C derecenin altı ve 27 C derecenin üstü sıcaklıklarda uzun süre kalırsa gelişimi yavaşlar.

5 Sulama

Afrika menekşesi bakımında en önemli konu sulamadır. İki sulama arasında toprak üstünün kurumasına müsade edilir. Bu çiçek oluşumunu teşvik eder. Sulama için oda sıcaklığında, klorsuz veya kloru uçurulmuş su kullanılır. Sulama saksı altlığından bol suyla yapılır. 10-15 dakika sonra saksı altlığında su kalmışsa boşaltılır.

6- Gübreleme

Menekşeler sürekli gelişim gösterirler bu nedenle sürekli gübre ihtiyaçları olur. Hazır menekşe gübresi kullanımında eğer musluk suyu kullanacaksanız ve suyunuz tuzluysa kutunun üzerinde yazan gübre kullanım miktarının 1/4 oranını kullanın. Çiçeklenme döneminde fosfor içeriği yüksek gübreler tercih edin.

7- İklimlendirme

Tropikal iklim bitkisi olduğu için nemli ortamları sever nem oranı enaz %50-60 civarı olmalıdır. Bu oranı kurak bölgelerde yakalamak güçtür bu nedenle nem tepsileri kullanılır ve bitkiler bir birine yakın konumlandırılır. Pencere ağızları, kapı kenarları gibi hava akımı yüksek yerler menekşeler için uygun değildir. Havadar ancak hava akımından (cereyan) etkilenmeyeceği yerler seçilmelidir.
İpucu: Yılda 1 veya 2 kez toprak yenileme bitki gelişimini olumlu yönde etkiler. Bol çiçek için püf noktalardan biridir. 
kaynak

16 Mayıs 2013 Perşembe

ANNELER GÜNÜ HEDİYELERİ



Papatyaları anneler günü hediyesi olarak çok sevdiğim komşum Münevver abla için yaptım,çok güzel olmadı ama Münevver abla çok memnun oldu,sevindi,eee tabi dolayısıyla bende mutlu oldum.







Bu seramik kavanoz setide  Çağrı'nın(küçük oğluşum) bana anneler günü hediyesi,tam benlik çok güzeller ,nasıl memnun oldum anlatamam,mutfağa gidip gelip bakıyorum :))
Allah çocuklarımıza sağlıklı uzun ömür versin,acılarını göstermesin,Amin.
 

REGAİP KANDİLİ


15 Mayıs 2013 Çarşamba

ÇAKMA İŞKEMBE ÇORBASI :))


Merhaba arkadaşlar,bugün çakma işkembe tarifi paylaşıcam sizlerle,gerçeği çok yakında bkleyin :)
Aslında ben eskiden hiç sevmezdim işkembe çorbasını,sarımsakda yemezdim ama artık ikisinide çok severek yiyorum,evet gelelim tarifimize...


MALZEMELER
- Yarım tavuk göğüs eti
- 1 lt. su
-tuz

TERBİYESİ İÇİN
-1/2 su bardağı yoğurt
-2 yemek kaşığı un
-1 yumurtanın sarısı
-yarım limonun suyu
-3-4 diş sarımsak

ÜZERİ İÇİN
-biraz sıvıyağ
-pulbiber

HAZIRLANIŞI
Tavuk göğsünü biraz tuz attığınız suda haşlayın,pişince minik minik parçalara ayırın.
Terbiye malzemelerini karıştırıp çırpın,pürüzsüz bir hale getirin,tavuk suyundan biraz ekleyin,
tavuk etlerini ve terbiyeyi tencereye yavaş yavaş karıştırarak ekleyin.
Karıştırarak kaynatın,kaynayınca karıştırmayı bırakın 2-3 dk. kaynatıp altını kapatın.
Küçük bir tavada az sıvıyağı kızdırıp,pulbiberi ekleyin ,çorbayı servis ederken üzerine bu sostan gezdirin,isterseniz servis sırasında biraz sirkede ekleyebilirsiniz lezzetli oluyor.

AFİYET OLSUN...

11 Mayıs 2013 Cumartesi

ANNELER GÜNÜ



Bugün anneler günü,başta kendi annem,kayınvalidem,blog dünyasındaki annelerin ve tüm annelerin anneler günü kutlu olsun.
,Benim annem İzmirde ancak telefonla kutlayabileceğim gününü,sabahda kayınvalideme gidip hediyesini vereceğiz.
Benim hediyelerimde oğluşlarımdan geldi,çok beğendim çok mutlu oldum,teşekkür ediyorum onlara ve eşime,iyiki varlar beni mutlu ediyorlar :)

 

9 Mayıs 2013 Perşembe

KAKAOLU ISLAK KURABİYE



İyi akşamlar herkese,
yarın kurs hocamızın doğumgünü,sınıfta sürpriz kutlama yapıcaz,herkes birşeyler hazırlayıp götürecek,
bende bu kurabiyeyi çok sevdiğim için bu akşam hazırladım,işte tarif.

MALZEMELER
-2 yumurta
-3/4 su bar. toz şeker
-3/4 su bar. sıvıyağ
-3 yemek kaş. kakao
-1 paket kabartma tozu
-1 paket vanilya
-3 su bar. un

ŞERBET MALZEMELERİ
-1,5 su bardağı su
-1 su bar. toz şeker

ÜZERİ İÇİN
-Hindistan cevizi

HAZIRLANIŞI
Önce şerbet malzemelerini şeker eriyene kadar kaynatın,soğusun.
Hamur malzemelerini önce sıvıları,sonra tozları ekleyerek iyice yoğurun.
Cevizden küçük parçalar koparıp yuvarlayın.
Yağlanmış fırın tepsisine aralıklı dizin.
170 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dk. pişirin,kurabiyelerin üzeri çatlayınca pişmiş demektir.
Kurabiyeleri fırından çıkarınca hemen şerbete batırın ve Hindistan cevizine bulayın.Servis tabağına alın.
AFİYET OLSUN...
 

8 Mayıs 2013 Çarşamba

SİRKE TATLISI




Geçenlerde canım tatlı istedi ,çok uğraşmak istemedim,kolay bir tarif olsun dedim ve uzun zamandır denemek istediğim bir tarifi denedim ve çok beğendim,benim gibi tatlı severler için güzel bir tarif,yapmak isterseniz buyrun tarifi :)

MALZEMELER
-1 yumurta
-yarım fincan sıvıyağ
-yarım fincan sirke (ben üzüm kullandım)
-1 çay kaşığı karbonat
-aldığı kadar un
-kızartmak için sıvı yağ
Fincan ölçüsü için türk kahvesi fincanı kullandım.

ŞERBET MALZEMELERİ
-2 su bardağı toz şeker
-2 su bardağı su
-yarım küçük limonun suyu

HAZIRLANIŞI
Önce şerbet malzemelerini karıştırıp kaynamaya başlayınca 15 dk. daha kaynatın ve limon suyunu ekleyip 1-2 dk. daha kaynatıp ocağı kapatın.
Hamur için önce yumurtayı kır,sıvıyağ,sirke ve karbonatı ekleyip karıştırınunu ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun.
Oklavayla 1 cm. kalınlığında açın,küçük dikdörtgenler kesip ortalarından sıkarak fiyonk şekli verin.
  Kızgın yağa atın pembeleşince hemen çıkarın ve şerbetin içine atın,5 dk. kadar şerbette bekletip sevis  tabağına alın.

AFİYET OLSUN...

REKLAM TURKO BLOG YARIŞMASI

Herkese iyi akşamlar,
Reklam Turko blog yarışması düzenlemiş,sonuçta sayfalarınızın link trafiğini artıracak ve 1 yıllık ücretsiz banner yapıp ana sayfasında yayınlayacak .
Sizde blog yarışmasına katılmak isterseniz buyrun .

7 Mayıs 2013 Salı

ORKİDEM VE BAKIMI

 
 
 
 
 

Geçen hafta doğumgünümdü,eşim bana orkide aldı(ben beğendim o da almak zorunda kaldı:)))  )
Belki orkide yetiştirmek ve bakımını öğrenmek isteyenler olur diye araştırdıklarımı sizlerle paylaşmak istedim.

Bir çok kişi Orkide yetiştirmenin güç olduğu fikrine sahip oysa orkide yetiştirmek diğer ev çiçeklerini yetiştirmekten farksız.

Evde yetiştirdiğimiz orkideler dünyanın tropik ve yarı tropik iklim kuşaklarından geliyor. Evde başarılı orkide yetiştirmenin altın kuralı evimize uygun orkide türlerini seçmekten geçiyor. Yetiştirmesi en kolay ve en ucuz orkide türü Phalaenopsis. Bu türün çiçekleri çok uzun ömürlü ve iki ile altı ay arasında çiçekli kalabiliyor. Bazı Paphiopedilum türleri de Phalenopsis gibi yetiştirmesi kolay.

Evimizin ortalama sıcaklık durumunu  dikkate alarak seçim yapacak olursak phalaenopsis, doritis, ve bazı paphiopedilum, dendrobium türleri sıcak seven orkide türleridir. Genel olarak en iyi yetişme sıcaklıkları 18-27 C derece arasında ki sıcaklıklardır. Cymbidium, odontoglossum, miltonias, ve bazı paphiopedilum, dendrobium türleri soğuk seven orkide türleridir. Bu türler için en iyi yetişme sıcaklıkları 12 - 21 C derece arasında ki sıcaklıklardır.

Orkideleri evin hangi penceresine yerleştirirseniz yerleştirin öğlen dik gelen güneş ışınlarından korumanız gerekir. Perde veya jaluzi arkasına yerleştirmek aynı ormanda palmiyelerden süzülen ışık gibi orkideler için mükemmel bir yer olacaktır.

Nem orkideler için çok önemlidir. %40-80 arası bağıl nem uygundur. Çakıl dolu tepsilere su doldurmak suretiyle nem miktarı artırılabilir. Bunu yaparken dikkat etmeniz gereken nokta orkide saksısı çakıl üzerine oturtulduğunda su seviyesinin çakıllardan altta olmasını sağlamaktır. Spreyle günlük su püskürtmek de nem oranını artırmaya yardımcı our.

Sulama sıkılığı ortamın bağıl nemine, saksı harcının yapısına, saksı türüne (toprak veya plastik)  ve büyüklüğüne göre değişim gösterebilir. Genel olarak orkideler iki sulama arasında kurumayı severler. Yavru orkideler, etli köklü ve yaprakları ince orkideler  sürekli nemli kalmayı tercih ederler.
kaynak
 

5 Mayıs 2013 Pazar

HIDIRELLEZ

Bugün mayısın 5 i,yarın Hıdırellez.Bende sizlerle bu konuda bir post paylaşmak istedim.
Çocukluğumuzda çok güzel kutlardık hıdırellezi,herkes gül dalına dileklerini asardı,isteklerini gül dalının altına çizerlerdi,gerçekleşeceğine inanarak.
Gündüz toplanıp pikniğe gidilirdi,akşamda meydanda ateş yakılır herkes üzerinden atlardı,çok eğlenirdik,ne güzeldi o günler ama bizim çocuklarımız bu güzellikleri hiç bilmiyorlar,
belki merak edenler olur diye biraz araştırdım,bulduklarımı sizlerle paylaşayım dedim.





Hıdırellez - Hıdrellez Bayramı Hakkında Bilgi Hıdrellez Bayramı, Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan hıdrellez günü, Hızır ve İlyas’ın yer yüzünde buluştukları gün olduğu savıyla kutlanmaktadır.
İslam coğrafyasına bakıldığında Hıdrellez gününün yoğunlukla Türkiye'de kutlanıldığı görülmektedir.
Bir görüşe göre; Türkler'in Orta Asya'dan getirdikleri Nevruz Bayramının başkalaşmış ve İslamlaşmış şeklidir. Öyledir ki Nevruz Bayramı kutlaması Anadolu Türkleri arasında önemini kaybetmiştir. Buna rağmen Hıdrellez eskiden beri kutlanmaktadır.

Etimolojisi
Hıdrellez günü, Gregoryen takvimi (MİLADİ takvimi)'ne göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Julyen takvimine göre 23 Nisan günü olmaktadır.
Rumi takvime göre eskiden yıl ikiye ayrılmaktadır: 6 Mayıs’tan 8 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 6 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 6 Mayıs Günü kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelir ki, bu da kutlanıp bayram yapılacak bir olaydır.

Kökeni
Hızır ve Hıdırellezin kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmıştır. Bunlardan bazıları Hıdrellezin Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır. Oysa ki Hıdrellez Bayramı’nı ve Hızır inancını tek bir kültüre mal etmek olanaksızdır. İlk çağlardan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran, Yunanistan ve hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde bahar ya da yazın gelişiyle ilgili bazı tanrılar adına çeşitli tören ve ayinlerin düzenlendiği görülmektedir.

Hızır
Hızır; hayat suyu (ab-ı hayat) içerek ölümsüzlüğe ulaşmış; özellikle de baharda insanlar arasında dolaşarak onlara yardım eden, bolluk-bereket ve sağlık dağıtan, Allah katında bir elçidir. Hızır’ın hüviyeti, yaşadığı yer ve zaman belli değildir. Hızır, baharın, baharla vücut bulan taze hayatın sembolüdür. Hızır inancının yaygın olduğu ülkemizde Hızır’a atfedilen özelliklerin bazıları:

  • Hızır, zor durumda kalanların yardımına koşarak insanların dileklerini yerine getirir.
  • Kalbi temiz, iyiliksever insanlara daima yardım eder.
  • Uğradığı yerlere bolluk, bereket, zenginlik sunar.
  • Dertlilere derman, hastalara şifa verir.
  • Bitkilerin yeşermesini, hayvanların üremesini, insanların kuvvetlenmesini sağlar.
  • İnsanların şanslarının açılmasına yardım eder.
  • Uğur ve kısmet sembolüdür.
  • Mucize ve keramet sahibidir.


Hızır, bu nitelikleriyle mitoloji dünyasının, kendilerine üstün yetenekler atfedilen tanrılarını hatırlatmaktadır.
Ülkemizde Hıdrellez Bayramı 6 Mayıs tarihinde kutlanır. Bugün Hıristiyanlarca da baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul edilir; bu günü Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler St.Georges Günü olarak kutlamaktadırlar.

İstanbul'da Hıdırellez
Istanbul'da tarihi yarımadasında yerleşik Armada Otel'in 2000'li yıllara girerken başlattığı "Ahırkapı'da Hıdrellez Şenlikleri" ise giderek gelenekselleşen bir yapı almaktadır. Bu yıl 8. yapılacak şenlik, artık bir toplu sivil etkinliğe dönüşmüş olup, her yıl 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan akşam yerli yabancı binlerce kişinin katıldığı bir şenlik olarak tekrarlanagelmektedir.
Anadolu’nun bazı yerlerinde Hıdrellez Günü yapılan duaların ve isteklerin kabul olması için sadaka verme, oruç tutma ve kurban kesme adeti vardır. Kurban ve adaklar “Hızır hakkı” için olmalıdır. Zira tüm bu hazırlıklar Hızır’a rastlamak amacına yöneliktir.

Kutlama Mekanı
Hıdrellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Hıdrellezde baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme adeti vardır. Baharın ilk kuzusu yenildiği zaman sağlık ve şifa bulunacağına inanılır. Bugünde kırlardan çiçek veya ot toplayıp onları kaynattıktan sonra suyu içilirse bütün hastalıklara iyi geleceğine, bu su ile kırk gün yıkanılırsa gençleşip güzelleşileceğine inanılır.

Hıdırellez Gecesi
Hıdrellez gecesi Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar.Ve aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdaleye bağlayıp gül ağacına asarlar.

Gelenekleri
Baht açma: Hıdrellezde baht açma törenleri de oldukça yaygın olarak uygulanan geleneklerimizdendir.

  • Bu törene İstanbul ve çevresinde “baht açma”,
  • Denizli ve çevresinde “bahtiyar”,
  • Yörük ve Türkmenlerde “mantıfar”, Balıkesir ve çevresinde “dağara yüzük atma”, Edirne ve çevresinde “niyet çıkarma”,
  • Erzurum’da “mani çekme” adı verilir.


Törenler baharda doğanın ve tüm canlıların uyanmasıyla eş anlamlı olarak insanların da talihlerinin açılacağı inancıyla, şanslarını denemek için yapılır. Hıdrellezden bir gece önce bahtını denemek ve kısmetlerinin açılmasını sağlamak isteyen genç kızlar yeşillik bir yerde veya bir su kenarında toplanırlar. İçinde su bulunan bir çömleğe kendilerine ait yüzük, küpe, bilezik gibi şeyler koyarak ağzını tülbentle bağladıktan sonra bir gül ağacının dibine bırakırlar.
Sabah erkenden çömleğin yanına giderek sütlü kahve içip ağızlarının tadının bozulmaması için dua ederler. Ardından niyet çömleğinin açılmasına geçilir. Çömlekten içindekiler çıkarılırken bir yandan da maniler söylenir. Buna göre eşyanın sahibi hakkında yorumlar yapılır. Hıdrelleze özgü bu uygulama temelde bu şekilde yapılmakla birlikte, yörelere göre bazı farklılıklar da gösterebilmektedir. Son zamanlarda ise bu tören yalnızca evde kalmış kızların kısmetini açmak amacıyla yapılmaktadır.
Sonuç olarak, Anadolu’da hala görkemli törenlerle kutlanan Hıdrellez Bayramı insanlık tarihinde çok eski zamanlardan (ERGENEKON DESTANI zamanından bu yana) beri kutlanmaktadır. Farklı zamanlarda, farklı isimler altında kutlansa da Hıdrellez motiflerine pek çok yerde rastlamak mümkün olmaktadır. Baharın gelişi ve doğanın canlanması insanlar tarafından bayramlarla kutlanması gereken bir durum olarak algılanmıştır. Böylece bir bahar bayramı olan Hıdrellez evrensel bir nitelik kazanmıştır.
Hıdırellez Dilekleri -Hıdrelle Dilekler Nasıl Dilemeli 5 Mayıs günü akşamı, gül dallarına paralar asılır.(Eskiden kese içine para dikilip gül dibine gömülürmüş.) ya da açık cüzdan bırakılır. Böylelikle bolluk ve berekete ulaşmak, varlıklı kişiler olmak düşlenir. Asılan paralar ya da cüzdanlar 6 Mayıs sabah erkenden geri toplanır.

Evdeki her kişi için yedi fasulye ya da yedi nohut ekilir, gelebilecek kötülüklerin bunlara gelmesi dilenir.
5 Mayıs akşamı evlenme çağına gelmiş kızlara bulaşık yıkattırılmaz.

5 Mayıs günü (Nişanlılar arsında) oğlan evi, kız evine Hıdırellez Kurbanı, olarak süslenmiş bir koç gönderir. Bu kurban ertesi gün kesilerek birlikte yenir. Yemeğe çağırılanlar, çarşaf, havlu yemeni ve gönüllerinden kopan armağanlar getirirler. Getirilen armağanlar ipler üzerinde sergilenir.

Hıdırellez günü, erkenden kalkılıp kapılar açılır. Genç kızlar için hazırlanan sandıklar açılır. Açılır ki eve bereket dolsun, genç kızımız da iyi bir evlilik yapsın.

Hıdırellez günü, bazıları sabah gün doğarken kırlara, bağlara, bahçelere çıkıp buralarda Hızır'ın ayak izlerine basarak bolluğa ulaşmayı düşler.

Hıdırellez günü, doğa ve insan sevgisi çok önemlidir çünkü Hızır ve İlyas, insanları, doğayı, iyiliği ve cömertliği seven, bereketin simgesi olan, kutsallıklarına inanılan dinsel varlıklardır.

Hıdırellez günü, hiçbir yeşil dalından koparılmaz.

6 Mayıs günü ikindi zamanı Hıdırellezin bittiğine inanılır. Ancak eğlenceler hava kararıncaya değin sürer.
Hızır uğrasın! dileği bolluk gelmesi anlamında kullanılır


KISMET İÇİN: Evlenmek isteyen kızlar gelin maketi yapar ve gül dalına asarlarsa evlenecekleri kişiyi düşlerinde göreceklerine inanılır. Aynı amaçla tuzlu yiyecekler yiyip su içmeden yatmak gelenektendir. Düşlerinde kendilerine altın tastan su verecek kişinin koca adayı olduğuna inanılır. Evlenmekte gecikmiş olanlar o gece başlarının üzerinde kilit açtırırlar.

ŞANS İÇİN: O yıl şansının açık olup olmadığını denemek için başvurulan uygulamar da vardır:
Anadolu'nun birçok yöresinde 5 Mayıs gecesi, kapının önüne süt dolu bir tas konulur, bu süt yoğurda dönüşürse evin bereketinin artacağına, evdekilerin şansının açılacağına inanılır. Yalnız, uğurun bozulmaması için kimsenin bu konuda birbirine soru sormaması gerekir. Aynı amaçla, boyları eşit iki yeşil soğandan birine beyaz diğerine siyah iplik bağlanır. Ertesi gün bakıldığında beyaz iplik bağlı olan daha çok büyümüşse o yılın uğurlu geçeceğine yok eğer siyah iplikli daha çok büyümüş ise yılın çileli geçeceğine inanılır.

kaynak

3 Mayıs 2013 Cuma

FIRIN MÜCVER

MALZEMELER
-3 kabak
-2 yumurta
-3 yemek kaşığı(tepeleme) un
-1 çay kaşığı kabartma toau
-1 çay bardağı sıvıyağ
-3-4 dal yeşil soğan
-yarım demet dereotu
-biraz maydanoz
-tuz,karabiber,pul biber
-kaşar rendesi

HAZIRLANIŞI
  • Kabakların kabuklarını kazıdıktan sonra rendeyelim
  • soğanları ve dereotunu ince ince kıyalım.
  • yumurtaları çırpıp,kaşar hariç bütün malzemeyi karıştıralım
  • yağlanmış fırın kabına dökelim
  • rendelenmiş kaşar peynirini üzerine serpelim
  • 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.
  •    isterseniz içine biraz peynir ekleyebilirsiniz.

    1 Mayıs 2013 Çarşamba

    SÜTLAÇ



    MALZEMELER
    -1 lt. süt
    -1,5 su bardağı pirinç
    -3 su bardağı su
    -2 su bardağı şeker
    -1 paket vanilya
    -tarçın
    HAZIRLANIŞI
    Pirinci yıkayıp,suyu ekleyip haşlayın,
    pirinçler haşlanınca sütü ekleyin ,kaynayınca şekeri ilave edip,5 dk. daha kaynatın,vanilyayı ekleyin karıştırıp ocağı kapatın.Buzdolabında 1-2 saat bekletin ,tarçın ile süsleyip servis edin.
    AFİYET OLSUN...