YEMEK TATLI KURABİYE SALATA PASTA ÖRGÜ ELİŞİ HOBİ

hürriyet

24 Şubat 2015 Salı

SOĞUK ÇORBA




Aslında tam bir yaz çorbası,yazın yapmıştım yayınlamışım tarifini,
yaz aylarında içilecek çok güzel bir çorba ,tek başına bir öğün bence.


MALZEMELER

* 1 su bardağı aşurelik buğday
*1 su bardağı haşlanmış nohut
*1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
*1 çay bardağıhaşlanmış yeşil mercimek
* 1 kase süzme yoğurt

ÜZERİ İÇİN

*3-4  yemek kaşığı zeytinyağı
*kuru nane
*kekik
*tuz


HAZIRLANIŞI

Aşurelik buğdayları akşamdan soğuk suya atıp,bir taşım kaynatıp kapağını kapatın,sabaha kadar çiçek gibi açılacaklar ,tekrar kaynatmanıza gerek kalmayacak ama cinsine göre değişebilir,eğer açılmamışlarsa biraz kaynatın.
Ertesi gün tencereye buğday,nohut,fasulye ve mercimeği ekleyin tencereye,
yourdu biraz suyla çırparak açın,tenereye ekleyin suyunu ayarlayın,tuzunu atın,soğuk su kullanıyoruz.
üzeri için zeytinyağını biraz kızdırıp naneyi ekleyin rengini verince ,servis tabağına aldığınız çorbanın üzerine gezdirin,kekiğide serpin,çorbanız içilmeye hazır.


                 AFİYET OLSUN...
 

19 Şubat 2015 Perşembe

KÖFTELİ ERİŞTE ÇORBASI

 
Günlerdir blogda tarif paylaşamadım,içimden gelmedi bir türlü,
 Özgecan için çok üzüldüm,sadece Özgecan değil şiddete,tacize uğrayan tüm kadınlar ve insanlar içinde üzüldüm.
Adalete güvenimiz kalmadı ama Allah'ın adaletinden kaçamazlar,Rabbim onlarında aynı acıları çekmesini sağlasın ,insan olrak,bir anne olarak tek dileğim bu.
Ailesine başsağlığı diliyorum,Rabbim sabır versin ,ben düşündükçe kahroluyorum anne babası ne halde şu anda tahmin bile edemiyorum.
 
 
 
 
Bugünkü tarifim köfteli erişte çorbası,günümde yapmıştım çok beğenildi,mutlaka deneyin derim çok lezzetli bir çorba.





MALZEMELER
*200gr. kıyma
*1çay kaşığı karabiber,
*biraz kuru nane ve kekik
*tuz



*1 su bardağı erişte


TERBİYESİ İÇİN

*1 yumurtanın sarısı (akını köftenin içine ekleyebilirsiniz)
*1 yemek kaşığı (silme) un
*yarım su bardağı yoğurt
*1 parça limon tuzu


ÜZERİNE
2-3 yemek kaşığı zeytin yağı,1 tatlı kaşığı kuru nane

HAZIRLANIŞI

Köfte malzemelerini karıştırıp yoğurun,çok küçük parçalar koparıp yuvarlayın,
yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip 180 derecede pişirin.

Tencereye 1lt. kaynamış koyup tuz atın,erişteyi ekleyin,biraz yumuşayınca köfteleri ekleyin,
bu arada terbiye malzemelerini çırpın ,kaynayan çorbanın suyundan sosa biraz ekleyip karştırarak
tencereye sosu ekleyin.Suyu az gelirse biraz daha kaynar su ekleyin,kısık ateşte 5 dk. daha kaynatıp altını kapatın.
Zeytin yağını tavaya alın naneyi ekleyip rengini verince altını kapatın, çorbanın üzerine gezdirin.

Ben servis esnasında foto çekemediğim için üzerindeki nane ve yağ dağılmış oldu biraz :)


              AFİYET OLSUN...

 

12 Şubat 2015 Perşembe

PORTAKALLI İRMİK TATLISI



Bu tatlı aslında arasına kakao konularak yapılıyor ama ben üzerine puding yapıyordum ,bu kez portakal sosu yaptım üzerine  çok güzel oldu,
iyiki tepside telefona çekmişim,misafirlerim için yapmıştım hemen bitti servis esnasında foto çekemedim :)

MALZEMELER

*1 lt.süt
*8 yemek kaşığı irmik
*8 yemek kaşığı toz şeker
*1 paket vanilya

 PORTAKAL SOSU

*3 su bardağı portakal suyu
*3 yemek kaşığı nişasta
*1 çay bardağı (ajda) toz şeker

HAZIRLANIŞI

İrmik ,şeker ve sütü bir tencerede karıştırıp sütü üzerine ekleyin,
orta ısıda ocakta sürekli karıştırarak pişirin,kaynamaya başlayınca vanilyayı ekleyin,
5dk. daha  kısık ateşte kaynatın.Islattığınız tepsiye karışımı dökün.

Portakal sosunun malzemelerinide bir tencerede karıştırın,orta ısıda sürekli karıştırarak pişirin,
kaynamaya başlayınca altını kısıp 5 dk. daha pişirin,irmik tatlısının üzerine dökün,üzerini streçle kapatıp buzdolabında 1-2 saat bekletip servis edebilirsiniz.

                        AFİYET OLSUN...


 

3 Şubat 2015 Salı

ŞAMBALİ TATLISI




Şambali çocukluğumun tatlısı, İzmirde çok satılırdı,okuldan çıkınca mutlaka alırdım
yaş ilerledikçe insan çocukluğunun geçtiği yerleri çok özlüyor.
Ben zaten İzmir'i her zaman özlüyorum ama artık iyice koymaya başladı :(((
Şambali normalde dikdörtgen şekilde kesilir ama ben baklava dilimi kestim,görüntüsü biraz az pişmiş gibi ama tadı gerçekten çok güzeldi.


MALZEMELER

*500 gr. irmik
*1,5 su bardağı yoğurt
*1 su bardağı (klasik) toz şeker
*1 paket kabartma tozu

ŞERBETİ İÇİN

*3 su bardağı şeker
* 3 su bardağı su
*1 çay kaşığı limon suyu

ÜZERİ İÇİN
*Tuzsuz fıstık


 HAZIRLANIŞI

Sıvı malzemeleri bir kapta iyice karıştırın,irmiği ve kabartma tozunu birlikte ekleyip iyice karıştırın,

kıvamı koyu olacak,
Fırın tepsinizi tereyağıyla yağlayın,karışımı elinizle bastırarak  tepsiye yayın ,

üzerlerine ikiye ayrılmış fıstıkları dizin,
önceden ısıtılmş 180 derece fırında iyice kızarana dek pişirin.
Tatlı pişerken şerbeti hazırlayın,
tencereye şeker ve suyu koyun ,kaynamaya başlayınca  orta ateşte 15 dk. kaynatın,
limon suyunuda ekleyip bir iki taşım daha kaynatıp altını kapatın.
 Kızaran tatlının üzerine şerbeti dökün,üzerini kapatıp dinlenmeye bırakın.
Birgün bekletilirse çok güzel olur,dilimleyerek servis edin.

                   AFİYET OLSUN...

 

2 Şubat 2015 Pazartesi