YEMEK TATLI KURABİYE SALATA PASTA ÖRGÜ ELİŞİ HOBİ

hürriyet

28 Ağustos 2013 Çarşamba

TAZE FASÜLYE KAVURMASI YUMURTALI




MALZEMELER
-500gr. taze fasülye
-2 orta boy kuru soğan
-zeytinyağı
-2 yumurta
-karabiber
-pulbiber
-tuz

HAZIRLANIŞI
Fasülyeleri ayıklayıp,yıkayıp doğrayın,
soğanları yemeklik doğrayıp biraz zeytinyağında rengi dönünceye kadar kavurun,
fasülyeleri ekleyip karıştırın,tuzu ve baharatları ekleyip karıştırın,tencerenin ağzını kapatın,
fasülyeler yumuşayıp kendi suyunu çekince ,başka bir kapta yumurtaları çırpıp yavaş yavaş
fasülyelerin üzerine dökün,iyice karıştırıp ocağı kapatın.

İster yemeklerin yanında zeytinyağlı olarak,ister çay davetlerinde çayın yanında servis edin,ben çayın seviyorum :))



AFİYET OLSUN...

27 Ağustos 2013 Salı

ÇİKOLATALI PASTA

Bu pastayı yapalı çok olduda paylaşmak kısmet olmadı bir türlü,
tarifi buradakiyle aynı,sadece süslemesi değişik oldu.
 

24 Ağustos 2013 Cumartesi

GİRİT KABAĞI DOLMASI




MALZEMELER
-1kg. girit kabağı
-100 gr. tavuk göğsü(minik minik doğranmış)
-1 büyük kuru soğan
-1 su bar. pirinç
-1 küçük çay bar. zeytinyağı
-1 tatlı kaş. kekik
-1 tatlı kaş. kuru nane(taze nanede olabilir)
-1 çay kaşığı karabiber
-1 çay kaşığı reyhan
-biraz dereotu
-tuz
-1 yemek kaşığı salça


HAZIRLANIŞI

Kabakları iyice yıkayıp üstlerini kapak gibi kesin,içlerini oyun,
kuru soğanı yemeklik doğrayın,tencereye koyup zeytinyağını ekleyin,
soğanların rengi dönünce tavuk etlerini ekleyin,suyunu çekince salçayı ekleyin,
biraz kavurduktan sonra pirinçleri ekleyin,baharatları ve tuzunu ekleyin,ocağı kapatın.
Dereotunu ince doğrayıp ekleyip karıştırın.
İç malzemeyi kabakların içlerine doldurun,çok doldurmayın pişerken taşmasın,tencereye dizip kestiğiniz baş kısımlarını üzerine kapatın ,üzerine tuz ve zeytinyağı dökün,üzerini geçecek kadar kadar kaynar su ekleyip orta ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin.

                 AFİYET OLSUN...

 

22 Ağustos 2013 Perşembe

BEĞENDİ YATAĞINDA TAVUK SOTE



BEĞENDİ MALZEMELERİ

-1kg. patlıcan
-2 su bar. süt
-2 yemek kaşığı tereyağı
-2,5 yemek kaşığı un
-yarım su bar. kaşar rendesi
-tuz


SOTE MALZEMELERİ

-500 gr. tavuk eti (ben kalça kullandım)
-2 büyük domates
-1 kuru soğan
-3-4 tane yeşil biber
-tuz,karabiber

HAZIRLANIŞI

Patlıcanları ocakta közleyip bir poşete koyun ağzını bağlayın,soğuyunca kabuklarını soyup,çeşmenin altına tutun,suyunu sıkıp ister rondada çekin ,ister bıçakla püre haline getirin.
Soğanı yemeklik doğrayın,biraz sıvıyağla soteleyin,yeşil biberleri küçük dağrayıp soğanlara ekleyin,
biraz kavurduktan sonra küp küp doğranmış domatesleri ekleyin,suyunu çekince küçük dağranmış tavuk etlerini ekleyin,tuz ve karabiberinide ekleyip tavuklar suyunu çekene kadar pişirin.


Başka bir tencerede tereyağını eritip unu ekleyin ,unun kokusu çıkana kadar kavurun,sütü yavaş yavaş ekleyin topaklanmaması için hızlı karıştırın.
Katılaşmaya başlayınca patlıcanları ekleyin,biraz karıştırıp kaşar rendesini  ve tuzu ekleyip iyice karıştırıp ocağı kapatın.
Beğendiyi servis tabağına alıp üzerine tavuk soteyi döküp servis edin.

AFİYET OLSUN...
 

21 Ağustos 2013 Çarşamba

ŞEFTALİ REÇELİ




Dün kurutmalık domates almak için pazara gittim,şimdi balkonda kuruyorlar,fasulyeyi görünce hadi onuda alıp kurutayım dedim onlarda balkonda kuruyor,şeftaliyi görüncede hadi alıp reçel yapayım dedim,yani bir taşla 3 kuş :))
Sabah kalkıncada hemen reçelimi pişirdim,kahvaltıdada yedim afiyetle,işte şeftali reçelimin tarifi.

MALZEMELER

-1 kg. şeftali(biraz sert olanları seçin)
-2,5 su bar. şeker
-1 su bar. su
- 2-3 adet karanfil
-1 çay kaşığı tereyağı
-2 tatlı kaşığı limon suyu

HAZIRLANIŞI

Şeftalileri yıkayıp kabuklarını soyun,dilimleyin,
derin bir tencereye yerleştirin,üzerine şekerini döküp sabaha kadar bekletin,
sabah su ve tereyağını  (tereyağı köpüklenmesini engelleyecek) ekleyip harlı ateşte kaynatın,
kaynamaya başlayınca kısık ateşte kıvam alıncaya kadar kaynatın,
karanfil ve limon suyunu ekleyip 5.dk. daha kaynatın ve altını kapatın,soğuyunca kavanozlara doldurun.

AFİYET OLSUN...

EV YAPIMI KAKAOLU PUDİNG



MALZEMELER
- 1,5 lt. süt

-4 yemek kaşığı un

-2 yemek kaşığı nişasta

-2 su bar. şeker (eksiltip çoğaltabilirsiniz)

-4 yemek kaşığı kakao

HAZIRLANIŞI

Un, nişasta,şeker ve kakaoyu toz halde karıştırın
 sütü ekleyin ve kaynayana kadar karıştırın,
5 dk. daha ağır ateşte pişirin,ocaktan alıp mikserle 5-6 dk.çırpın,
kaselere boşaltıp buzdolabında 1-2 saat bekletip servis edin.
 
 
AFİYET OLSUN...
 
 
 


 


 

19 Ağustos 2013 Pazartesi

BEYAZ SIRDA ÇEKİLİŞ VAR.

Çok cici hediyeler var ,katılmak için tık tık.

ANKARALI BLOGERLAR VE DUBLE DÖNER AÇILIŞI








Geçtiğimiz cuma yani 16 ağustos akşamı Ankaralı yemek blogerları olarak Duble Döner açılışındaydık,oburcanın organizasyonuydu.
Çok güzel lezzetlerdi,özellikle çedar soslu döneri çok beğendik, yolunuz düşerse  mutlaka uğrayıp bu güzel lezeeti tatmalısınız.

Tunalı Hilmi Cad. No :72
 

15 Ağustos 2013 Perşembe

VİŞNE KOMPOSTOSU



MALZEMELER

-1 kg. vişne
-su

HAZIRLANIŞI
Vişneleri yıkayıp süzün,kavanozu ağzına kadar vişne doldurup üzerine çıkacak kadar su ekleyin ve ağzını sıkıca kapatın.Derin bir tencerede su kaynatıp kavanozu içine bırakın,kaynamaya başlayınca 15-20 dk. daha kaynatıp kavanozu tencereden alın,kalın bir bezle tutun (bu işlem ellerinizi yakmamanız için)kapağını sıkılaştırıp bir bezin üzerine ters çevirin ve üzerini örtün,soğuyunca kaldırıp serin bir yerde saklayın.
Kışın açıp şekerle kaynatarak ister komposto,ister ezerk süzüp vişne suyu yapın.

AFİYET OLSUN...

VİŞNE REÇELİ





MALZEMELER

-1kg. vişne
-1 kg. toz şeker
-yarım limonun suyu yada 2-3 parça limon tuzu

HAZIRLANIŞI

Vişneleri yıkayın süzülsünler,çekirdeklerini çıkarın,derin bir tencereye vişneleri koyup üzerine şekeri dökün,bu işlemi akşamdan yaparsanız çok daha iyi olur.
Vişneler sabaha suyunu bırakacaktır,orta ısıdaki ocağa alıp reçelinizi kaynatmaya başlayın,üzerinde oluşan köpükleri alıp atın,reçelin kıvamını anlamak için çay tabağına suyundan biraz koyup 5 dk. buzdolabında bekletebilirseniz,yoğun bir kıvam almışsa reçeliniz olmuş demektir.
Limon suyu yada limon tuzunu ekleyip bir iki taşım daha kaynatıp ocağın altını kapatın,soğuyunca temiz ve kuru kavanoza doldurup ağzını sıkıca kapatın,serin bir yerde saklayın.



13 Ağustos 2013 Salı

YOĞURTLU BULGUR KÖFTESİ


 Bugün yöresel bir tarifim var biz çok sık yaparız ama bloğa eklememişim,
aslında değişik isimleri var  '' yalancı köfte,bulgur köftesi,gliko '' gibi,
Erzurum,Erzincan,Kars'ta çokbilinen bir tarif.

MALZEMELER

-2 Su bardağı pilavlık bulgur(ince olacak)
-1/2 su bardağı köftelik bulgur
-1 yumurta
-4 -5 yemek kaşığı un
-tuz

ÜZERİNE
-2 su bar. yoğurt(biraz suyla çırpın,ayrandan birazcık koyu olacak kıvamı)
-4-5 dişsarımsak (sarımsakları ezip yoğurda karıştırın)
-tereyağı

HAZIRLANIŞI

Tencereye 2 su bar. su koyup kaynatın,pilavlık bulguru  ve tuzu ekleyip karıştırın ve kapağını örtün,
ocağı kapatıp bulgurlar şişene kadar bekletin.
Soğuyunca köftelik bulgur,un,yumurta ve tuzu ekleyip iyice yoğurun,yoğurma kısmı önemli biraz fazla yoğurmanız gerekli, yoğururken ellerinizi arada ıslatın yoksa elinize yapışır.
Sonra fındık büyüklüğünde parçalar koparak elinizde yuvarlayın,yanınızda bir kase su bulundurun arada elinizi ıslatın.Köfteleri kaynar su dolu tencereye atıp pişirin.Süzdükten sonra derin bir servis tabağına alıp sarımsaklı yoğurdu üzerine dökün,tereyağını eritip üzerine gezdirin.
İsterseniz tereyağını eritirken bol soğan doğrayıp kavurun üzerine dökün çok güzel oluyor.

AFİYET OLSUN...


 

KEÇE İĞNEDANLIK

 
 




Keçeden iğnedanlık yaptım kendime,bu yıl iğne oyası kursunada gidicem orda lazım olur belki :))
Dikiş kutusunda yerini aldı ama dikiş diken kim,sevemedim bir türlü şu dikişi,arada küçük birşeyler dikiyorum yeter o kadar ,fazlasına gelemiyorum,
iğnedenlağımı sevdim ama çok şirin oldu.

12 Ağustos 2013 Pazartesi

DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI








İzmir'den dönüşte pazardan dondurucuya koymak için börülce,kınalı bamya,alaca patlıcan
aldım,deniz börülcesini daha önce hiç yapmamıştım,Ankara'da görmedim açıkçası,denemek için iki demet aldı ikisinide haşladım,birini dondurucuya attım,birini salata yaptım,börülce kadar sevmedim ama .Yani olsa yine yaparım ama börülce gibi illede olsun demem.Belki değişik tarifi olanlar vardır,eğer varsa paylaşın lütfen :)

MALZEMELER

-Bir demet deniz börülcesi
-3-4 diş sarımsak
- yarım çay bardağı  koruk ekşisi( İzmirde annemlerin bahçesinden olmamış üzümleri toplayıp yaptım)
-yarım çay bardağı zeytin yağı
-tuz

HAZIRLANIŞI
Deniz börülcelerinin saplarını kesip,yıkadım,kaynar su dolu tencerenin içinde börülceler yumuşayana kadar haşladım,çabuk haşlanıyor zaten.
Sonra çıkarıp hemen soğuk suyun altına tuttum rengi yeşil kalsın diye.
Süzüldükten sonra saplarından tutup aşağı doğru elimle çekerek saplarından ayırmış oldum börülceleri,servis tabağına alıp üzerine tuz,koruk ekşisi (limonda sıkabilirsiniz),zeytinyağı gezdirin,
sarımsakları ezip ekleyin ve karıştırın,bu kadar :)

AFİYET OLSUN...






Börülceleride temizleyip kırdım,yıkadım,kaynar su dolu tencerede biraz yumuşayana kadar haşladım ,sonra soğuk suyun altına tuttum,süzülünce buzdolabı poşetlerine birer tabak olacak şekilde hazırladım ve dondurucuya attım.Kışın çıkarıp hemen kaynar suya atıp çıkarıyorum ve salatasını yapıyorum.




5 Ağustos 2013 Pazartesi

ERİK SUYU





Yaz aylarında çok güzel serinleten bir içecek erik suyu,bu aralar bizim favorimiz,kayınvalidemlerin bahçesinden biraz toplamıştım ,kaynattım bitti bile,bunlarıda komşum köyden gelirken getirmiş sağolsun banada biraz göndermiş,bende hemen kaynattım oda bitti bile ,neyseki yarın pazarımız var yine alıp yapıcam :)))

MALZEMELER
-500 gr. kırmızı erik
-1,5 su bardağı toz şeker
-2-3 tane karanfil

HAZIRLANIŞI

Eriklerin saplarını temizleyip iyice yıkıyoruz,tencereye erikleri koyup üzerini geçecek kadar su ekleyerek kaynatıyoruz,
erikler yumuşayınca ocağı kapatıp ,ılınmaya bırakıyoruz,süzgeçten geçirip iyice eziyoruz,tekrar ocağa alıp şeker ve karanfilleri ekliyoruz,bir iki taşım kaynayınca altını kapatıyoruz.Sürahiye alıp damak tadınıza göre su yada şeker ekleyebilirsiniz.

AFİYET OLSUN...

FIRINDA KABAK KIZARTMA(YOĞURTLU)



Kızartmalar güzel aynı zamanda bu sıcaklardada ağır oluyor,sizde kızartma seviyor ve az yağlı olsun istiyorsanız,fırında kızartmayı deneyin.

MALZEMELER
-500gr. kabak
-2 yemek kaşığı zeytinyağı
-tuz(miktarı size kalmış)

ÜZERİNE
-1 su bar.yoğurt ve 2 diş sarımsağı ezip karıştırın.


HAZIRLANIŞI
Kabakları yıkayıp,kabuklarını soyun,
yuvarlak dilimleyin,
derin bir kasede kabaklar,zeytinyağı ve tuzu karıştırın,
fırını 200 derecede ısıtın,
kabakları fırın tepsisine alıp 200 derece de kızartın,
soğuduktan sonra üzerine yoğurt dökerek servis edin,hem lezzetli hemde hafif bir kızartmanız olacak :)

AFİYET OLSUN...
 

1 Ağustos 2013 Perşembe

İZMİR KEMERALTI




Burası hükümet konağı,binalar çok güzel,eski ama bakımlı,




Kemeraltına varyant tarafından giriş,




girişte sizi müzikle karşılıyorlar,eskiden yoktu ilk defa gördüm bende,iyi olmuş ama çok beğendim eğlenceliydi,

buradan geçerken o taze çekilmiş mis gibi kokan kahvenin kokusunu alınca kendinizdende geçiyorsunuz zaten :))

Leblebici hana gazoz kapağı kapatma aleti almak için gittim,aldım rahatladım:)) 2 yıldır bu günü bekliyorum çünmü :)ama daha domateslerimi yapmadım daha vakit var,
  mutfak için herşey var bu handa,girince çıkmak istemiyor insan,




kına gecesi,düğün ve sünnet için çok güzel malzemeler var,nişan için olanlarda gözüm kaldı,çocuklara daha erken ama fikir edinmiş oldum :))